ATENTIE! Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 alin. (2) din Codul muncii).
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Codul muncii prevede la art. 152 ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care NU se includ in durata concediului de odihna. Prin aceasta prevedere se intelege ca aceste zile libere platite se acorda in afara numarului de zile de concediu de odihna la care salariatul are dreptul sau ca, in situatia in care salariatul este in concediu de odihna cand are loc evenimentul, nu se acorda aceste zile libere platite? Daca se acorda zile libere platite in situatia in care salariatul este in concediu de odihna cand are loc evenimentul, cum se aprocedeaza?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata CO anual, conform art. 145 alin. (3) din Codul muncii.
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concedierea perfect legala
Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, asa cum se precizeaza in art. 151.
IMPORTANT! Angajatul care are dreptul la zile libere pentru evenimente familiale deosebite pe durata concediului de odihna va intocmi o cerere prin care va solicita intreruperea concediului de odihna in temeiul art. 151 din Codul muncii, precum si dreptul la zilele libere platite pentru respectivul eveniment.
Aceasta procedura este necesar a fi stabilita prin Regulamentul intern si adusa la cunostinta tuturor salariatilor.
Sursa: PortalCodulMuncii