Cum se procedeaza in cazul unor evenimente familiale deosebite pe durata CO. Ce drepturi au angajatii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
08 Septembrie 2017
08 Septembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
codul muncii 2017co 2017evenimente familiale deosebite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom incepe prin a mentiona ca art. 152 din Codul muncii – Legea nr. 53/2003 prevede ca, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii sa aiba dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna (CO).

ATENTIE! Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 alin. (2) din Codul muncii).

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Codul muncii prevede la art. 152 ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care NU se includ in durata concediului de odihna. Prin aceasta prevedere se intelege ca aceste zile libere platite se acorda in afara numarului de zile de concediu de odihna la care salariatul are dreptul sau ca, in situatia in care salariatul este in concediu de odihna cand are loc evenimentul, nu se acorda aceste zile libere platite? Daca se acorda zile libere platite in situatia in care salariatul este in concediu de odihna cand are loc evenimentul, cum se aprocedeaza?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata CO anual, conform art. 145 alin. (3) din Codul muncii.

Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, asa cum se precizeaza in art. 151.

IMPORTANT! Angajatul care are dreptul la zile libere pentru evenimente familiale deosebite pe durata concediului de odihna va intocmi o cerere prin care va solicita intreruperea concediului de odihna in temeiul art. 151 din Codul muncii, precum si dreptul la zilele libere platite pentru respectivul eveniment.

Aceasta procedura este necesar a fi stabilita prin Regulamentul intern si adusa la cunostinta tuturor salariatilor.


Sursa: PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]