Ce avantaje si dezavantaje exista cand incheiem contracte pe durata determinata?

19 Decembrie 2011
19 Decembrie 2011
contract perioada determinatacontract timp partialajutor de somajsalariat permanent
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Durata pentru care s-a incheiat nu influenteaza substantial raportul dintre parti. Potrivit art. 87 din Codul muncii, in principiu, dispozitiile legale, precum si cele cuprinse in contractele colective de munca aplicabile salariatilor cu contract individual de munca pe durata nedeterminata se aplica in egala masura si salariatilor cu contract individual de munca pe durata determinata.

De exemplu, contractul de munca cu timp partial se poate incheia pe durata determinata sau nedeterminata, legea nefacand diferentieri.  Totusi, contractele incheiate pe durata determinata sunt avantajoase, in general, pentru angajator, deoarece ele inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere.

Nu este necesar preavizul, nu este necesara trecerea pe un alt post vacant, nu este necesara nici macar invocarea vreunui motiv de incetare. Simpla expirare a termenului este suficienta.   Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.

Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.  O copie a anuntului se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.  Codul muncii asimileaza prevederile Directivei Consiliului Europei 91/383/CEE privind completarea masurilor ce vizeaza promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii muncii lucratorilor ce au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara si ale Directivei Consiliului Europei 99/70/CE privind acordul-cadru asupra muncii pe durata determinata.

 Astfel, referitor la conditiile de angajare, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.  Salariatul permanent comparabil este definit ca fiind salariatul al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale.

Legea ii permite salariatului sa ia cunostinta de orice posibilitate de a-si continua activitatea, de aceasta data pe durata nedeterminata, in aceeasi unitate, deoarece contractul incheiat pe durata determinata este, adesea, dezavantajos pentru el.   Exemplu La incetarea contractului incheiat pe durata determinata, salariatul nu va beneficia de indemnizatie de somaj, potrivit Legii nr. 76/2002, decat daca a avut un stagiu de cotizare mai mare de 12 luni. Daca a fost incadrat pe o durata mai mica de 12 luni, nu va beneficia de ajutor de somaj.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]