Pornim astazi de la un caz concret pentru a exemplifica modul in care putem calcula indemnizatia pentru perioada de concediu de odihna, tinand cont de urmatoarele intrebari:
1) Daca salariatul este in concediul de odihna 21 zile lucratoare, se acorda spor de vechime in luna respectiva?
2) Septembrie a.c. are 20 de zile lucratoare, un salariat este in CO 20 de zile. Salariile lunilor anterioare sunt:
852, 852, 861 =2.565 :64 de zile =40.07 lei pe zi x 20 =841 ron adica 804 lei salariul de incadrare si 37 spor vechime. Salariul tarifar si sporul de vechime dintr-o luna este de 804 +40=844 .
Care cifra este corecta 841 sau 844 lei?
Raspuns:
Codul muncii si Legea Dialogului Social
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Potrivit art. 150 din Codul muncii pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
In legislatie nu exista o definitie a sporurilor cu caracter permanent.
In aceasta situatie, caracterul de spor permanent, consider ca va fi stabilit raportat la perioada de timp in care salariatul presteaza munca in conditiile pentru care se acorda sporul. Astfel, daca salariatul presteaza regulat munca in conditiile pentru care se acorda un spor, sporul respectiv va fi considerat ca avand caracter permanent.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate
In cazul prezentat situatia este urmatoarea:
Venituri realizate in ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul : 852 + 852 + 861 = 2.565 lei
Zile lucratoare in ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul: 64
Calcululul indemnizatiei: 2.565 lei : 64 zile lucratoare x 20 zile lucratoare concediu de odihna = 40,08 lei x 20 = 802 lei
Considerand ca sporul de vechime este un spor cu caracter permanent prevazut in contractul individual de munca, salariu de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada concediului de odihna sunt: 804 lei + 40 lei = 844 lei
Dupa cum am aratat, indemnizatia de concediu de care va beneficia salariatul pentru perioada concediului de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Ca atare, salariatul va primi o indemnizatie de concediu de 844 lei.