Intrebare: O salariata care aflata in concediu crestere copil de pana la 2 ani incepand din iulie 2010 cand ar trebui sa revina la locul de munca, presupunand ca se va respecta integral perioada de concediu? Este obligatorie in cazul ei acordarea sporului de vechime, si daca da, acesta se opereza in Revisal?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor OUG 148/2005 aplicabila la data nasterii copilului, salariata care a optat pentru concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani va reveni la locul de munca a doua zi dupa ce implineste copilul 2 ani.
Drepturile salariatilor pot fi drepturi legale sau drepturi conventionale. Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege ci un drept conventional, fapt pentru care, conditiile in care se aplica sunt prevazute in contractul de munca (individual sau colectiv) prin care a fost stabilit.
Conform art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor astfel cum a fost modificata prin HG nr. 1105/2011, salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Art. 160 din Codul muncii stabileste ca, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Astfel, componentele salariului sunt:
- salariul de baza;
- indemnizatiile;
- sporurile;
- alte adaosuri;
Dintre aceste componente, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform art. 4 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 se inregistreaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. HG 1105/2011 a eliminat obligatia inregistrarii in ReviSal a cuantumului sporului stabilind ca acestea vor fi inregistrate astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Prin urmare, sporurile vor putea fi inregistrare si transmise in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) atat sub forma de procent, cat si valoric (cuantum) dupa cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Asadar, daca sporurile sunt stabilite in contractul individual de munca sub forma de procent, in registrul general de evidenta a salariatilor vor fi inregistrate sub forma de procent. Daca sporurile sunt prevazute in contractul individual de munca in cuantum, in registrul va fi inregistrat cuantumul acestora.