Acordam spor vechime persoanelor care dupa pensionare incheie un nou contract individual de munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Noiembrie 2015
17 Noiembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensionarepensie pentru limita de varstaspor de vechime pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatul se afla in situatia pensionarii pentru limita de varsta. Angajatorii sai doresc sa il pastreze in activitate in continuare. Angajatul isi doreste sa isi continue activitatea profesionala.

Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili masura in care angajatorul ii va acorda sporul de vechime in aceste conditii: dupa pensionare, daca se incheie un nou contract individual de munca.

Conform art. 5 alin. (1) din Codul muncii , in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.

Cu toate ca este pensionar, salariatul este angajat cu toate drepturile si atributiile unui salariat. Asadar, el este indreptatit sa beneficieze de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca dobandite in intreaga activitate.

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii republicat).

Intelegem faptul ca prin vechime in munca se intelege totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca, sporul pentru vechime in munca fiind acordat pentru intreaga perioada in care o persoana a prestat munca in calitate de salariat.

In concluzie, calculul sporului pentru vechime in munca se face in functie de anii de activitate ca si salariat iar sporul pentru vechime in munca se acorda pentru intreaga perioada in care persoana are calitatea de salariat.

Indiferent de regimul juridic al angajatorului, de drept public sau de drept privat, salariatii au dreptul la tratament egal, inclusiv in ceea ce priveste acordarea anumitor sporuri.

Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. In plus, precizam ca  potrivit art.38 din Codul muncii , republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]