Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili masura in care angajatorul ii va acorda sporul de vechime in aceste conditii: dupa pensionare, daca se incheie un nou contract individual de munca.
Conform art. 5 alin. (1) din Codul muncii , in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
Cu toate ca este pensionar, salariatul este angajat cu toate drepturile si atributiile unui salariat. Asadar, el este indreptatit sa beneficieze de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca dobandite in intreaga activitate.
Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii republicat).
Intelegem faptul ca prin vechime in munca se intelege totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in temeiul unui contract individual de munca, sporul pentru vechime in munca fiind acordat pentru intreaga perioada in care o persoana a prestat munca in calitate de salariat.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
In concluzie, calculul sporului pentru vechime in munca se face in functie de anii de activitate ca si salariat iar sporul pentru vechime in munca se acorda pentru intreaga perioada in care persoana are calitatea de salariat.
Indiferent de regimul juridic al angajatorului, de drept public sau de drept privat, salariatii au dreptul la tratament egal, inclusiv in ceea ce priveste acordarea anumitor sporuri.
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. In plus, precizam ca potrivit art.38 din Codul muncii , republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro