Editorial, 18.05.2009 - Gabriela Chirazof
Art. 23. alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, prevede: “Contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni, sau pe durata unei lucrari determinate.”
Putem deci incheia contracte colective de munca:
- pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni;
- pe o perioada determinata care poate fi mai mica de 12 luni in cazul unei lucrari determinate;
- pe o perioada determinata care poate fi mai mare de 12 luni in cazul unei lucrari determinate.
Legea nu prevede durata maxima de derulare a unui contract colectiv de munca, drept urmare, partile sunt libere sa stabilesca perioada pentru care inteleg sa aplice respectivul contract colectiv de munca, cu respectarea celei minime prevazute de lege si a regulii potrivit careia contractele colective nu se pot incheia pe perioada nedeterminata.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
In practica vom intalni contracte incheiate pe diferite perioade: 1 an, 2 ani, 3 si chiar 4 ani (vezi contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010).
Daca avem angajate cel putin 21 de persoane avem obligatia de a negocia cu cei care ii reprezinta pe salariati (sindicat sau reprezentantii salariatilor) o data pe an.
Nimic nu ne impiedica sa negociem de cate ori vrem pe parcursul unui an daca ambele parti doresc aceasta.
Daca una din parti se opune, singura posibilitate ramane negocierea obligatorie anuala.
Pana la aparitia Legii 261/2007 prin incheierea contractelor colective de munca multianuale era protejat angajatorul de posibilitatea declansarii conflictelor de interese pe parcursul derularii contractelor multianuale, datorita interdictiei prevazute de Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca potrivit careia “pe durata valabilitatii unui contract colectiv de munca salariatii nu pot declansa conflicte de interese.”
Lucrurile s-au schimbat prin Legea nr. 261/2007 care a fost introdus un nou caz in care se pot declansa conflicte de interese.
Astfel, potivit art. 12 lit. e) coroborat cu art. 13 conflictele de interese pot fi declansate in caz de divergenta la negocierea anuala obligatorie privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca, deci pe parcursul derularii contractului colectiv multianual, cu ocazia fiecarei negocieri obligatorii.
___________________________________________________________________
Modele de contracte si formulare juridice la zi! ACUM lucrati mai sigur si economisiti timp. Pentru prima oara, aveti modele de contracte si formulare juridice complete, gata verificate si in intregime corecte!
___________________________________________________________________