1. Codul muncii: Notiune si reglementare - conflicte de munca

27 Februarie 2006
27 Februarie 2006
codul munciiconflicte de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conflictele de munca reprezinta acele conflicte individuale sau colective nascute intre angajator si salariati cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

Termenul folosit anterior de legiuitor era acela de "litigii de munca".
In acest sens, art. 248 din Codul muncii defineste conflictul de munca drept orice dezacord intervenit intre partenerii sociali, in raporturile de munca.

In aplicarea acestor prevederi de principiu, notiunea de conflicte de munca , precum si etapele si procedura solutionarii acestora sunt cuprinse in Legea nr. 169/1999 privind solutionarea conflictelor de munca , publicata in Monitorul Oficial nr. 582 din 29 noiembrie 1999.

Tipuri de conflicte de munca

Conflictele de munca pot fi:
- colective, atunci cand implica un numar mai mare de salariati, care urmaresc sustinerea acelora si drepturi sau interese, sau


- individuale, atunci cand implica raportul dintre angajator si un anumit salariat.

Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca imparte conflictele colective de munca in conflicte din faza precontractuala , de negociere (care se solutioneaza prin conciliere, mediere, arbitraj, greva ), si conflicte din faza de executare a unui contract colectiv sau individual de munca (care se solutioneaza de catre instanta de judecata , asemeni oricaror litigii ce au ca obiect nerespectarea prevederilor contractuale de catre una dintre parti).
Aceeasi este clasificarea conflictelor de munca operata si de catre Codul muncii. In art. 248 alin. (2) si (3) se prevede:
"Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese.
Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturilor salariatilor, denumite conflicte de drepturi."

_______________________________________________________________________

Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
_______________________________________________________________________

Drepturile sunt conferite prin lege, contract colectiv sau individual de munca . Conflictul care intervine cu privire la nerespectarea lor se numeste conflict de drepturi.

Interesele sunt solicitari ale salariatilor care nu au devenit inca drepturi. Ele constau in revendicari ale salariatilor, care solicita tocmai consacrarea lor in contractul colectiv sau individual de munca . Daca angajatorul nu accepta aceste revendicari, conflictul care se naste se numeste conflict de interese.

Care este diferenta dintre un conflict de interese si unul de drepturi?

• Conflictele de drepturi se nasc cu privire la nerespectarea unui drept prevazut in lege sau in contractul colectiv ori individual de munca . Dimpotriva , conflictele de interese in cazul unui dezacord intervenit intre parti cu privire la o revendicare a salariatilor, inca neconsacrata in lege, contract colectiv sau contract individual de munca .

Exemplu

Conflictul intervenit in cazul in care angajatorul nu respecta prevederea legala privitoare la salariul minim, platind salariatii cu mai putin de 3.300. 000 ROL lei pe luna , este un conflict de drepturi. Salariatii se vor putea adresa Inspectiei muncii, care va aplica sanctiunea contraventionala corespunzatoare, precum si instantei, pretinzand plata diferentei de salariu si despagubiri.
Conflictul intervenit intre parti in cazul refuzului angajatorului de a introduce o clauza in contractul colectiv de munca , potrivit careia salariul minim pe unitate este de 3.500.000 ROL lei, nu mai este un conflict de drepturi. Salariatii nu se pot adresa nici instantei, nici Inspectiei muncii cu aceasta revendicare, deoarece ea nu corespunde unui drept deja consacrat in lege sau in contractul colectiv.
In schimb, conflictul astfel declansat se va putea solutiona prin alte metode, cum ar fi concilierea, medierea sau arbitrajul. In final, pentru a exercita presiuni asupra angajatorului in vederea acceptarii revendicarii respective, salariatii ar putea declansa chiar greva .

ATENTIE!

Neplata salariilor cuvenite nu poate conduce la declansarea unui conflict de interese, ci de drepturi.

Nemajorarea salariilor nu poate conduce la declansarea unui conflict de drepturi, ci de interese.

• Ambele pot avea caracter colectiv, dar numai conflictele de drepturi pot avea caracter individual.
• Conflictele de drepturi pot interveni oricand, in timp ce conflictele de interese pot interveni numai cu prilejul negocierii contractului colectiv de munca .
• Conflictele de drepturi se solutioneaza , de regula , de catre instanta judecatoreasca , in timp ce conflictele de interese se solutioneaza prin metode specifice, extra-jurisdictionale (conciliere, mediere, arbitraj, greva ).

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]