Procedura informarii si consultarii cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor

concedierea colectivasindicatereprezentanti salariatiintreprinderinotificare concediere colectiva
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Conform dispozitiilor legale in vigoare (art. 69-70 din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare), etapele procedurii informarii si consultarii cu sindicatul/reprezentantii salariatilor sunt urmatoarele:

a) realizarea unei analize complexe a situatiei angajatorului;

b) formularea in scris a unei notificari, cu privire cel putin la:
- numarul total si categoriile de salariati;
- motivele care determina concedierea preconizata;
- numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
- criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
- masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
- masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
- data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
- termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

c) transmiterea notificarii catre sindicat sau, dupa caz, catre reprezentantii salariatilor;
d) transmiterea unei copii a notificarii catre inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca (la aceeasi data la care s-a comunicat sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor);
e) initierea, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, de consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:

- metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
- atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

f) primirea si analizarea propunerilor sindicatului/reprezentantilor salariatilor privind masurile in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, intr-un termen de 10 zile calendaristice de la data transmiterii notificarii catre sindicat/reprezentantii salariatilor;

g) formularea si transmiterea catre sindicat sau, dupa caz, catre reprezentantii salariatilor a raspunsului in scris si motivat la propunerile acestora, in termen de 5 zile calendaristice de la primirea lor;

h) realizarea intelegerii cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Scopul derularii procedurii este asigurarea informarii si consultarii cu sindicatul/reprezentantii salariatilor, in vederea ajungerii la o intelegere cu acesta, cel putin cu privire la:

-  metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
-  atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 a definit notiunea de "timp util" pentru derularea procedurii si ajungerea la o intelegere cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. Astfel, partenerii sociali au stabilit ca prin sintagma "timp util" se intelege:

- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 de salariati, cu 15 zile inainte de notificarea prevazuta la art. 72 din Codul muncii, republicat;

- la intreprinderile cu 101-250 de salariati, cu 20 de zile inainte de notificarea prevazuta la art. 72 din Codul muncii, republicat;

- la intreprinderile cu peste 250 de salariati, cu 30 de zile inainte de notificarea prevazuta la art. 72 din Codul muncii, republicat.

Raportat la aceste termene, rezulta ca derularea procedurii informarii si consultarii cu sindicatul/reprezentantii salariatilor implica implinirea unui termen minim cuprins intre 15 si 30 de zile, in functie de numarul total de salariati ai angajatorului.

Informarea si consultarea cu sindicatul/reprezentantii salariatilor este o procedura anterioara adoptarii deciziei concedierii colective, punctul de vedere al sindicatului/reprezentantilor salariatilor avand caracterul unui aviz consultativ pentru masura concedierii colective, in cazul nerealizarii intelegerii cu acesta fiind posibila derularea celei de-a doua etape a concedierii colective.

Art. 69 alin. (4) din Codul muncii prevede in mod expres faptul ca obligatia derularii procedurii informarii si consultarii cu sindicatul/reprezentantii salariatilor se mentine indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului, acesta din urma neputandu-se prevala de faptul ca intreprinderea respectiva nu i-a furnizat informatiile necesare.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedierea colectivasindicatereprezentanti salariatiintreprinderinotificare concediere colectiva

Data aparitiei: 11 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura informarii si consultarii cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]