Codul Muncii se schimba. Lege promulgata. Concediul medical nu diminueaza concediul de odihna

Maria Nicutar
Maria Nicutar
22 Ianuarie 2015
22 Ianuarie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu medicalconcediu de odihnalege concedii de odihnase schimba codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea a fost promulgata marti de presedintele Romaniei si presupune faptul ca durata concediului de odihna anual nu va fi diminuata de perioada de concediu medical, chiar daca discutam despre un an intreg de incapacitate temporara de munca.


VEZI AICI LEGEA CARE VA ADUCE MODIFICARI LA CODUL MUNCII


Legea de modificare prespune ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele urmatoare se considera perioade de activitate prestata:


- perioadele de incapacitate temporara de munca
- perioadele aferente concediului de maternitate
- perioada de concediu de risc maternal
- perioada de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav


Legea a avut un drum extrem de sinuos. Actul a fost respins de Senat, apoi a fost propus pentru adoptare cu amendamente, pentru ca apoi sa fie aprobat. Nu uitam ca acest act normativ a trecut si pe la CCR pentru ca au existat obiectii de neconstitutionalitate.

CCR a decis ca legea este constitutionala. Acum legea a fost promulgata de presedintele Romaniei.


Prezentul act normativ a eliminat o sintagma esentiala: "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".

Sintagma a fost refacuta pentru ca legea sa transmita regula noua, conform careia durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.


Mai mult, Codul muncii s-a modificat si in ceea ce priveste acordarea zilelor de concediu de odihna pentru persoanele care au concediu medical pe o durata de un an calendaristic. In acest caz, angajatorul va fi obligat sa acorde concediu de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.


De asemenea, pentru salariatii care, in mod justificat, nu au putut sa ia concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an, angajatorul va avea obligatia de a acorda zilele de concediu de odihna neefectuate in 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.


Mai mult, absentele nemotivate si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca. Nu se scade din vechimea in munca perioada in care se ia concediu fara plata pentru formare profesionala.


VEZI AICI LEGEA CARE VA ADUCE MODIFICARI LA CODUL MUNCII


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]