Ce trebuie sa faceti pentru a plati impozit redus pe profit. Noutati Declaratia 112

impozit pe profitdeclaratia 112formularul 112stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat recent informatiile necesare privind acordarea bonificatiilor la plata impozitului pe profit sau pe venit pentru microintreprinderi, precum si noile conditii privind depunerea formularului 112 - "Declaratie privind obligatiile de plata contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Astfel, se aduc clarificari importante in ce priveste acordarea bonificatiilor la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, prevazute de art. 1 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative.
 
Pentru acordarea bonificatiilor la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I 2020, inclusiv a impozitului datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020, pentru contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33/2020, contribuabilii si autoritatile fiscale vor avea in vedere mai multe precizari.
 
Retineti astfel urmatoarele:
 
  • calculul si deducerea bonificatiei din impozitul datorat pentru determinarea impozitului ramas de plata se realizeaza de catre contribuabil; 
  • bonificatia se deduce din impozitul datorat, indiferent de procedurile legale de distribuire si de stingere a creantelor bugetare prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si de legislatia tertiara corespunzatoare;
  •  termenul "platesc" prevazut de art. 1 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 are in vedere numai plata efectiva a impozitului datorat diminuat cu suma aferenta bonificatiei, asa cum rezulta si din instrumentul de motivare si promovare a actului normativ, "in vederea stimularii platii obligatiilor fiscale scadente, tinand cont de necesitatile de finantare a cheltuielilor bugetare se impune acordarea unor bonificatii de plata pentru contribuabilii care au capacitate financiara de a plati impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor". 
 
In acest sens, nu sunt avute in vedere celelalte modalitati de stingere a creantelor fiscale prevazute de Codul de procedura fiscala, respectiv nu se calculeaza bonificatie pentru: compensare, scutire, anulare, prescriptie, dare in plata sau prin alte modalitati prevazute de lege, subliniaza Agerpres.
 
Conform aceleiasi surse, bonificatia se acorda numai pentru platile efectuate dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 33/2020 pana la data de 27 aprilie 2020, plati reprezentand impozit datorat aferent trimestrului I 2020 diminuat cu suma aferenta bonificatiei; in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, bonificatia se acorda numai pentru platile efectuate dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie - 25 iunie 2020, dupa caz, plati reprezentand impozit datorat diminuat cu suma aferenta bonificatiei.
 
In ce priveste Formularul 112 - "Declaratie privind obligatiile de plata contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, Ministerul Finantelor precizeaza ca obligatiile fiscale reprezentand impozitul pe venit si contributiile sociale aferente lunii martie, cu termen legal de depunere 25 aprilie 2020, vor fi declarate pana la data de 27 aprilie 2020 inclusiv, prin completarea si depunerea formularului 112 aprobat prin Ordinul ministrul finantelor publice, ministrul muncii si justitiei sociale si ministrul sanatatii nr. 3063/1376/1430/2019.
 
Declaratia 112 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta si se poate descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Pentru declararea obligatiilor fiscale aferente lunii aprilie 2020, cu termen legal de depunere 25 mai 2020, este in curs de aprobare un nou model de formular 112, in care vor fi evidentiate reglementarile legale aprobate in perioada starii de urgenta.
 
La modificarea declaratiei 112 s-au avut in vedere prevederile din Legea pensiilor si Legea privind reforma in domeniul sanatatii, in ceea ce priveste asigurarea continuitatii calitatii de asigurat in cele doua sisteme.
 
Conform sursei citate, pentru asigurarea continuitatii stagiului de cotizare s-a identificat solutia ca in declaratia 112 aferenta perioadei de raportare sa se completeze in anexa Asigurat, pentru fiecare persoana care beneficiaza de indemnizatie, informatiile necesare stabilirii stagiului de cotizare pentru perioada de somaj tehnic, pentru fiecare luna in care persoana a beneficiat de indemnizatie. 
 
Astfel, daca “un angajator a incasat in luna aprilie indemnizatiile pentru luna martie, iar in D112 aferenta lunii aprilie, care se depune in mai, in anexa Asigurat pe care o completeaza pentru persoana aflata in somaj tehnic va putea inscrie distinct de obligatiile lunii aprilie, CAS si CASS aferent lunii martie”, potrivit  MFP. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitdeclaratia 112formularul 112stagiu de cotizare

Data aparitiei: 27 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie sa faceti pentru a plati impozit redus pe profit. Noutati Declaratia 112 Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]