Amenzi mai mari pentru nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara? Seful statului nu este de acord!

munca suplimentara amenziore suplimentare muncacodul muncii art 260amenzi munca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 17.10.2019

Majorarea sanctiunilor pentru angajatorii care nu respecta legislatia privind munca suplimentara si munca in zile de repaus va fi amanata.
 
Proiectul de lege care propunea majorarea amenzilor a fost intors in Parlament de catre presedintele Romaniei, care solicita clarificarea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara. 
 
Seful statului doreste clarificarea anumitor aspecte si reexaminarea proiectului, daca aceste masuri vizeaza doar prestarea orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii sau se aplica si altor situatii.
 
Iata ce cuprinde comunicatul de presa emis de Administratia Prezidentiala:
 
"...(...) Mentionam ca potrivit reglementarii actuale, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii prevede: „Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: (…) i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei”.   Avand in vedere faptul ca scopul reglementarii este acela de a inaspri regimul sanctionator doar pentru situatia prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 alin. (1) din Codul muncii – respectiv de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare sau, in cazuri exceptionale peste 48 de ore pe saptamana – dar cu indeplinirea conditiilor stabilite de art. 114 alin. (2) din Codul muncii, consideram ca, pentru un plus de claritate a legii, ar fi necesara circumstantierea acestei sanctiuni, prin indicarea in mod expres a situatiilor privind munca suplimentara de natura sa atraga aplicarea unei amenzi contraventionale. In acest sens, semnalam ca, potrivit dispozitiilor art. 120 – 124 din Codul muncii exista si alte posibile incalcari ale regimului muncii suplimentare cum ar fi: efectuarea de ore suplimentare fara acordul salariatilor; neplata orelor suplimentare sau neinregistrarea corespunzatoare a acestora; plata sporului prevazut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensarii cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare; precum si orice alte situatii de incalcare a regimului juridic privind munca suplimentara, ce se pot ivi in practica. Fata de cele aratate, apreciem ca Parlamentul ar trebui sa clarifice daca inasprirea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara vizeaza doar situatia urmarita de initiatori – cea a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii – sau se refera/se aplica si altor situatii ce pot reprezenta incalcari ale Codului muncii.  
 
De asemenea, tot in scopul claritatii, dar si al predictibilitatii reglementarii, apreciem ca ar fi necesar ca sintagma „pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara”, din cuprinsul legii transmise la promulgare, sa fie circumstantiata la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozitiile privind munca suplimentara, in caz contrar putandu-se intelege ca amenda ar fi aplicata tuturor persoanelor care presteaza munca suplimentara intr-o companie, desi dispozitiile legii se aplica numai in cazul unor angajati.  
 
Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, in celelalte cazuri de raspundere contraventionala in care incalcarile sunt raportate la „fiecare persoana identificata”, amenda contraventionala este limitata la o valoare cumulata de cel mult 10 ori maximul amenzii, exemple in acest sens fiind dispozitiile art. 260 alin. (1) literele e), e1), e2), e3) si o). Din aceasta perspectiva, apreciem ca ar fi utila reanalizarea legii transmise la promulgare si sub aspectul stabilirii, si in acest caz, a unei valori maxime cumulate, solutie legislativa care ar fi in acord cu viziunea de ansamblu a legiuitorului in ceea ce priveste regimul sanctionator din cadrul Codului muncii.  
 
Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii"


Stire initiala

Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care legea privind munca suplimentara se schimba in favoarea lor. Este vorba despre faptul ca a fost votata adoptarea de amenzi mai mari pentru angajatorii care incalca prevederile in vigoare.


Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea prevederilor din Codul Muncii, legate de munca suplimentara si nerespectarea acesteia. Asadar, conform noilor prevederi, angajatorii vor plati amenzi mai mari daca vor incalca prevederile Codului Muncii.


Amenzi cuprinse intre 1500 si 3000 de lei pentru fiecare angajat care presteaza munca suplimentara!

In momentul de fata, angajatorul poate fi sanctionat cu o amenda unica intre 1.500 si 3.000 de lei, dar proiectul de lege care merge la promulgare, prevede ca amenda sa se aplice pentru fiecare persoana, atat timp cat s-au constatat nereguli, in ceea ce priveste munca suplimentara.


Initial, acest proiect de lege a fost respins de Senat, insa a fost adoptat de deputati in cursul zilei de 18.09.2019. Asa ca legea, pentru a fi adoptata, mai are nevoie de promulgarea de catre seful statului, precum si publicarea in Monitorul Oficial.


ATENTIE! Pana nu vor fi indeplinite si conditiile enumerate mai sus, legea nu va intra in vigoare. Abia apoi va incepe sa produca efecte la nivel de tara.


 
Ce se modifica in Codul muncii 2019?


Art. 260, alin. (1), lit. i) din Codul muncii se modifica, dupa cum urmeaza:

    i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1500 lei la 3000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentare.

(...)
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei
.


Va reamintim ca in Romania, munca suplimentara este compensata cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice sau se acorda un spor salarial de cel putin 75% din salariul de baza, conform legii in vigoare.



Vrei sa stii mai multe despre munca suplimentara? Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus

Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare, detalii aici >>>

Pentru a veni in sprijinul tau iti oferim unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, iata stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus >>>





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentara amenziore suplimentare muncacodul muncii art 260amenzi munca suplimentara

Data aparitiei: 17 Octombrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Amenzi mai mari pentru nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara? Seful statului nu este de acord! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]