UPDATE 17.10.2019
Majorarea sanctiunilor pentru angajatorii care nu respecta legislatia privind munca suplimentara si munca in zile de repaus va fi amanata.
Proiectul de lege care propunea majorarea amenzilor a fost intors in Parlament de catre presedintele Romaniei, care solicita clarificarea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara.
Seful statului doreste clarificarea anumitor aspecte si reexaminarea proiectului, daca aceste masuri vizeaza doar prestarea orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii sau se aplica si altor situatii.
Iata ce cuprinde comunicatul de presa emis de Administratia Prezidentiala:
"...(...) Mentionam ca potrivit reglementarii actuale, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii prevede: „Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte: (…) i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei”. Avand in vedere faptul ca scopul reglementarii este acela de a inaspri regimul sanctionator doar pentru situatia prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 alin. (1) din Codul muncii – respectiv de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare sau, in cazuri exceptionale peste 48 de ore pe saptamana – dar cu indeplinirea conditiilor stabilite de art. 114 alin. (2) din Codul muncii, consideram ca, pentru un plus de claritate a legii, ar fi necesara circumstantierea acestei sanctiuni, prin indicarea in mod expres a situatiilor privind munca suplimentara de natura sa atraga aplicarea unei amenzi contraventionale. In acest sens, semnalam ca, potrivit dispozitiilor art. 120 – 124 din Codul muncii exista si alte posibile incalcari ale regimului muncii suplimentare cum ar fi: efectuarea de ore suplimentare fara acordul salariatilor; neplata orelor suplimentare sau neinregistrarea corespunzatoare a acestora; plata sporului prevazut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensarii cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare; precum si orice alte situatii de incalcare a regimului juridic privind munca suplimentara, ce se pot ivi in practica. Fata de cele aratate, apreciem ca Parlamentul ar trebui sa clarifice daca inasprirea sanctiunii pentru incalcarea dispozitiilor privind munca suplimentara vizeaza doar situatia urmarita de initiatori – cea a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala prevazuta de art. 114 din Codul muncii – sau se refera/se aplica si altor situatii ce pot reprezenta incalcari ale Codului muncii.
De asemenea, tot in scopul claritatii, dar si al predictibilitatii reglementarii, apreciem ca ar fi necesar ca sintagma „pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara”, din cuprinsul legii transmise la promulgare, sa fie circumstantiata la persoanele pentru care nu s-au respectat dispozitiile privind munca suplimentara, in caz contrar putandu-se intelege ca amenda ar fi aplicata tuturor persoanelor care presteaza munca suplimentara intr-o companie, desi dispozitiile legii se aplica numai in cazul unor angajati.
Potrivit art. 260 alin. (1) din Codul muncii, in celelalte cazuri de raspundere contraventionala in care incalcarile sunt raportate la „fiecare persoana identificata”, amenda contraventionala este limitata la o valoare cumulata de cel mult 10 ori maximul amenzii, exemple in acest sens fiind dispozitiile art. 260 alin. (1) literele e), e1), e2), e3) si o). Din aceasta perspectiva, apreciem ca ar fi utila reanalizarea legii transmise la promulgare si sub aspectul stabilirii, si in acest caz, a unei valori maxime cumulate, solutie legislativa care ar fi in acord cu viziunea de ansamblu a legiuitorului in ceea ce priveste regimul sanctionator din cadrul Codului muncii.
Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii"
Stire initiala Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care legea privind munca suplimentara se schimba in favoarea lor. Este vorba despre faptul ca a fost votata adoptarea de amenzi mai mari pentru angajatorii care incalca prevederile in vigoare.
Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea prevederilor din Codul Muncii, legate de munca suplimentara si nerespectarea acesteia. Asadar, conform noilor prevederi, angajatorii vor plati amenzi mai mari daca vor incalca prevederile Codului Muncii.
Amenzi cuprinse intre 1500 si 3000 de lei pentru fiecare angajat care presteaza munca suplimentara! In momentul de fata, angajatorul poate fi sanctionat cu o amenda unica intre 1.500 si 3.000 de lei, dar proiectul de lege care merge la promulgare, prevede ca amenda sa se aplice pentru fiecare persoana, atat timp cat s-au constatat nereguli, in ceea ce priveste munca suplimentara.
Initial, acest proiect de lege a fost respins de Senat, insa a fost adoptat de deputati in cursul zilei de 18.09.2019. Asa ca legea, pentru a fi adoptata, mai are nevoie de promulgarea de catre seful statului, precum si publicarea in Monitorul Oficial.
ATENTIE! Pana nu vor fi indeplinite si conditiile enumerate mai sus, legea nu va intra in vigoare. Abia apoi va incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Ce se modifica in Codul muncii 2019? Art. 260, alin. (1), lit. i) din Codul muncii se modifica, dupa cum urmeaza:
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1500 lei la 3000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentare.
(...)
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Va reamintim ca in Romania, munca suplimentara este compensata cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice sau se acorda un spor salarial de cel putin 75% din salariul de baza, conform legii in vigoare.
Vrei sa stii mai multe despre munca suplimentara? Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus Evitati amenzile si litigiile de munca generate de orele de munca suplimentare,
detalii aici >>> Pentru a veni in sprijinul tau iti oferim unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, iata
stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<