Adeverinte de vechime. Inscriem si reducerea de salariu ca sanctiune disciplinara?

adeverinta vechimereducere salariusanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In adeverintele de vechime se trec si sanctiunile disciplinare (ex. reducerea salariului cu 10% pentru o perioada de 1-3 luni)?
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat sa ii elibereze salariatului, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal.
 
Astfel, legiuitorul stabileste ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Totodata, potrivit art. 7 alin. (5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
Prin urmare, desi legislatia nu prevede un anumit model standard pentru adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, se specifica in mod expres elementele pe care aceasta trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu, unul dintre acestea fiind salariul.
In conditiile in care pe perioada sanctionarii disciplinare salariul respectivului angajat a fost diminuat, apreciem ca aceasta inscriere ar trebui reflectata corespunzator in cuprinsul adeverintei, un eventual model de completare a adeverintei de vechime putand fi urmatorul:
 
Denumire angajator
Date de identificare ale angajatorului (adresa completa, CUI)
Date de contact ale angajatorului (telefon, fax)
Nr.de inregistrare
Data inregistrarii
 
 
ADEVERINTA
 
 
Prin prezenta se atesta faptul ca dl/d-na..............................., posesor al B.I./C.I........................., seria.................., nr.................., CNP................................., a fost/este angajatul ......................, in baza actului administrativ de numire nr..................;/contractului individual de munca/, cu norma intreaga/cu timp partial de..........ore/zi, incheiat pe durata determinata/nedeterminata, inregistrat  in registrul general de evidenta a salariatilor cu nr......../.........................  , in functia/meseria/ocupatia de 1........................................
Pentru exercitarea atributiilor stabilite in fisa postului aferenta contractului individual de munca/actului administrativ de numire au fost solicitate studii de nivel .2..................... , in specialitatea.......................
Pe durata executarii contractului individual de munca/raporturilor de serviciu, dl./d-na............................................. a dobandit:
- vechime in munca: .....................ani........luni.......zile
- vechime in specialitatea studiilor: ....................ani.............luni..........zile.
Pe durata executarii contractului individual de munca/raporturilor de serviciu au intervenit urmatoarele mutatii (modificarea, suspendarea, incetarea contractului individual de munca/raporturilor de serviciu):
 
 
Nr.
crt    Mutatia
intervenita    Data     Meseria/functia/ocupatia cu
indicarea clasei/gradatiei
profesionale    Salariul de baza, inclusiv sporurile si alte drepturi salariale incasate care intra in baza de calcul a punctajului mediu anual    Nr. si data actului pe baza
caruia se face
inscrierea si temeiul legal
                    
 
In perioada lucrata a avut..........................zile de concediu medical si ................... concediu fara plata.
In perioada lucrata, d-lui/d-nei................................nu i s-a aplicat nicio sanctiune disciplinara/ i s-a aplicat sanctiunea disicplinara.................................
 
     Cunoscand normele penale incidente in materia falsului in declaratii, certificam ca datele cuprinse in prezenta adeverinta sunt reale, exacte si complete.
 
 
Data                     Numele si prenumele reprezentantului legal al angajatorului3,
 
 
                    Semnatura reprezentantului legal al angajatorului,
 
                    Stampila angajatorului
 
 
1  - prin raportare la Clasificarea Ocupatiilor din Romania si la actele normative care stabilesc functii
2   -  se va indica nivelul de studii (mediu /superior)
3  - persoana care potrivit legii /actelor juridice constitutive/altor tipuri de acte legale reprezinta angajatorul in relatiile cu tertii 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adeverinta vechimereducere salariusanctiune disciplinara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 22 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Adeverinte de vechime. Inscriem si reducerea de salariu ca sanctiune disciplinara? Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tichete de masa. Regim acordareIntrebare: O intrebare daca luna are 21 de zile lucratoare si un angajat lucreaza 20 de zile lucratoare are o zi de concediu de odihna si mai lucreaza si o sambata si o duminica pentru aceste zile nu se ia recuperare cum se pot acorda tichete pt zilele de weekend sub ce forma si ce contributii trebuiesc platite pt ele?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri primite de la un angajator din Olanda. Impozit pe venit. Contributii sociale. Modalitate de declarare.Intrebare: O companie din Olanda care nu are sediu social/permanent/reprezentanta in Romania si nu este inregistrata fiscal in Romania, angajeaza cu contract de munca cetateni romani care isi vor desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei si vor obtine venituri sub forma de salariu. Optiunea angajatorului este ca salariatii sa fie inregistrati fiscal in Romania pentru declararea si plata contributiilor sociale, in baza unui acord in acest sens. Va rugam sa ne comunicati ce documente trebuie sa depunem la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]