Intrebare: Un administrator are dreptul la concediu de odihna? In contractul de administrare a fost prevazut concediu de odihna anual de 28 zile, acesta nefiind solicitat si nici efectuat. In baza contractului de administrare a beneficiat lunar de indemnizatia prevazuta in contractul de administrare (12 indemnizatii pe an calendaristic). Mai poate beneficia de a 13-a indemnizatie pentru anul respectiv?
Raspuns: Intelegem ca in speta nu s-a incheaiat un contract de munca, ci un contract de administrare. Raporturilor juridice stabilite in baza contractului de administrare incheiat intre o persoana fizica si o societate comerciala ii sunt aplicabile regulile specifice mandatului comercial in conditiile Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si nu dispozitiile dreptului muncii, prin urmare nu se naste in beneficiul persoanei respective dreptul specific de concediu de odihna astfel cum este reglementat ca institutie specifica de drept al muncii.
Zilele libere stabilite prin contractul de administrare, chiar daca in acest contract sunt mentionate sub denumirea de concediu de odihna, nu au natura juridica a concediului de odihna reglementat de Codul muncii. Cu alte cuvinte, nu vor fi aplicabile dispozitiile din Codul muncii care stabilesc modalitatea in care se poate compensa in bani neefectuarea concediului in baza art. 146 alin. (4) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Partile contractului de administrare vor fi tinute insa de executarea obligatiilor si exercitarea drepturile izvorate din mandatul acordat administratorului si contractul de administrare astfel cum partile s-au inteles. Daca prin acest contract s-a stabilit in sarcina societatii comerciale plata contravalorii zilelor libere la incetarea mandatului de administrator, apreciem ca societatea are obligatia suportarii sumei corespunzatoare in temeiul art. 1270 din noul Cod civil potrivit caruia contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In ceea ce priveste indemnizatiile, apreciem ca administratorul are dreptul la indemnizatie in cuantumul astfel cum a fost stabilit in speta prin contractul de administrare. Totodata, daca prin acest contract s-a prevazut si periodicitatea platii remuneratiei, atunci suma va fi platita conform mentiunilor din contract.