Conventiile civile de prestari servicii pot fi incheiate in temeiul art. 1470 si art. 1413 din Codul civil pentru efectuarea unor activitati ce au caracter intamplator sau ocazional si care exclud subordonarea prestatorului fata de platitorul venitului.
De asemenea, pentru a presta o activitate in temeiul unei conventii civile este necesar sa nu fie indeplinit niciunul dintre criteriile stabilite de art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal, respectiv:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit."
Inainte de inceperea activitatii cele doua parti, prestator si beneficiar, vor califica natura fiscala a activitatii ce urmeaza sa fie desfasurata. In cazul in care activitatea ce urmeaza a fi desfasurata indeplineste unul dintre criteriile prevazute la art.7 pct. 2.1 din Codul fiscal, partile vor incheia un contract individual de munca.
In caz contrar, cu ocazia unui control organele fiscale pot reconsidera activitatea ca fiind dependenta, consecinta fiind aceea ca, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Pentru veniturile realizate in baza conventiilor civile de prestari servicii se datoreaza: contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat, contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Asadar, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala de asigurari sociale. Contributia la sistemul asigurarilor sociale se datoreaza asupra veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil indiferent de periodicitatea realizarii acestor venituri, in mod exclusiv sau nu.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil o constituie venitul brut realizat.
Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.
Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale revine platitorului de venit.
Daca beneficiarul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este pensionar, prevederile O.U.G. nr. 58/2010 modificata prin O.U.G nr. 82/2010 nu ii sunt aplicabile si in consecinta platitorul venitului nu ii retine contributia individuala de asigurari sociale.
Contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, in cazul veniturilor din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil se datoreaza chiar daca persoana care le realizeaza, realizeaza si alte venituri, inclusivvenituri din pensii. Contributia la sistemul asigurarilor sociale desanatate se declara si se plateste de beneficiarul veniturilor.
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj, in cota de 0,5%, se datoreaza asupra veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil indiferent de periodicitatea realizarii acestor venituri, in mod exclusiv sau nu.
Asadar, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj chiar daca realizeaza in acelasi timp si venituri din salarii.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil o constituie venitul brut realizat.
Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Daca beneficiarul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este pensionar, prevederile O.U.G nr. 58/2010 modificata prin O.U.G. nr. 82/2010 nu ii sunt aplicabile.
Astfel, in cazul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil de un pensionar, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare. In baza dispozitiilor art. 18 alin. (3) din acest act normativ, obligatia de a plati contributiile de asigurari pentru somaj revine asiguratilor in sistemul asigurarilor pentru somaj. Asiguratii in sistemul asigurarilor pentru somaj pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari [art. 18 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002]. Astfel, pensionarul care obtine venituri din conventii civile de prestari servicii nu datoreaza contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj pentru aceste venituri.