In ceea ce priveste declararea contributiilor sociale se disting doua situatii:
• Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care se retine doar impozitul pe venit in cazul pensionarilor pentu limita de varsta si a persoanelor care sunt asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 100;
• Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care exista obligatia retinerii contributiilor sociale la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj si a impozitului pe venit - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 112.
Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.
Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.
Incepand cu anul 2012, ca urmare a modificarii Codului fiscal prin OG 30/2011, declaratia se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Impozitul pe venit si contributiile sociale se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.