Trebuie stiut ca perioada de concediu medical consta intr-o intrerupere a derularii contractului individual de munca din motive independente de vointa partilor. Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca desfasoara activitati pe baza contractului individual de munca, daca desfasoara activitati in functii elective, daca sunt someri sau daca sunt asociati, comanditari, actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, persoanele care desfasoara activitati independente.
De asemenea, au dreptul la concedii medicale si persoanele care incheie contract de asigurari sociale de sanatate, prezinta dovada ca sunt pensionari de invaliditate gradul III si pensionari nevazatori sau cei care sunt membri ai asociatiei familiale.
Calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se fac pe baza certificatului de concediu medical care constituie document justificativ pentru plata. Acesta se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. in cazul in care persoana asigurata isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc dupa caz, la fiecare dintre acestia. in aceasta situatie, exemplarele originale ale certificatului medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare. Catre ceilalti angajatori se prezinta copii certificate de medicul prescriptor.
Pentru a putea beneficia de concediu medical, este nevoie ca angajatul sa cotizeze la sistemul de asigurari sociale de sanatate. Perioada minima necesara de cotizare (stagiu de cotizare) pentru a obtine dreptul la concediu si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este de o luna realizata (minimum 22 de zile) in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical.
In stagiul de cotizare, sunt incluse si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar cu conditia absolvirii acestora, a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau trei ani, in cazul copilului cu handicap. Cu toate acestea, exista si situatii in care nu este nevoie de o perioada de cotizare pentru a beneficia de concediu si indemnizatie. Este cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplazii, SIDA.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Durata de acordare a concediului medical si a indemnizatiei este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire. incepand cu ziua 91, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. in cazul unor boli speciale, durata de acordare a concediului si a indemnizatiei este mai mare. Dupa terminarea celor 183 de zile, persoana este pensionata automat pe caz de boala.
Baza de calcul a indemnizatiilor pentru a stabili concediul medical se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni, pana la limita a 12 salarii minime brute, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Pentru anul 2011, salariul minim pe economie este de 670 lei, astfel baza de calcul fiind plafonata la 8.040 lei. Din cauza existentei acestui plafon maxim pentru indemnizatii, angajatii care au salariul peste suma de 8.040 lei sunt afectati in momentul in care merg in concediu medical, pentru ca suma primita nu poate depasi acest plafon.