Indemnizatie medicala in cazul unui accident de munca. Se va include si suma de 200 lei, scutita de taxe?

Indemnizatie medicala in cazul unui accident de muncaBaza de calcul al indemnizatiei medicale pentru accident de munca
Indemnizatie medicala in cazul unui accident de munca. Se va include si suma de 200 lei, scutita de taxe?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul unui accident de munca, cei 200 de lei scutiti de taxe se includ in baza de calcul a indemnizatiei medicale sau nu? Mai jos detaliez speta pentru care solicit raspunsul: Am pregatit pentru Casa de Pensii 2 dosare accident de munca, pentru lunile mai si iunie si 1 dosar pentru luna iulie cu toate documentele cerute. Casa de pensii nu vrea sa inregistreaza dosarele, pentru ca ambii angajati in Ianuarie aveau salariu de incadrare 3000 lei brut si aveau cei 200 lei scutiti de taxe iar d-na spune ca, cei 200 de lei trebuie inclusi in calcul indemnizatie concediu medical si pana nu facem rectificativa cu cei 200 de lei inclusi nu poate sa inregistreze dosarele, conform legii 346/2002 art.19 ,baza 227/2015. In baza de calcul a indemnizatiei concediului medical, noi nu am luat in considerare cei 200 de lei , intrucat asupra sumei de 200 lei nu se calculeaza CAM, conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale: "(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca. " Oare am procedat bine sau trebuie sa facem rectificative si sa includem cei 200 de lei fara taxe in calculul indemnizatiei de concediu medical?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Baza de calcul al indemnizatiei medicale pentru accident de munca se determina potrivit art. 19 din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale astfel:
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? O informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente; solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
 
Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
 
a) ca medie a castigurilor brute definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, realizate lunar de catre asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
- in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca o constituie media castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor.
 
- in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie castigul lunar brut realizat de asigurat in prima luna de activitate.
 
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:
 
Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
 
Astfel, in cazul indemnizatiilor medicale pentru accident de munca nu se mentioneaza ca veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei sunt cele asupra carora s-a calculat CAM (asa cum se mentioneaza in cazul indemnizatiilor calculate conform OUG 158/2005).  Mai mult, se mentioneaza ca baza de calcul, suma castigurilor brute.
 
De aceea exista aceasta interpretare a casei de pensii. Prin urmare, trebuie sa depuneti declaratii rectificative si sa includeti suma de 200 lei in baza de calcul a indemnizatiei medicale.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in octombrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Indemnizatie medicala in cazul unui accident de muncaBaza de calcul al indemnizatiei medicale pentru accident de munca

Data aparitiei: 30 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatie medicala in cazul unui accident de munca. Se va include si suma de 200 lei, scutita de taxe? Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]