Va reamintim ca potrivit art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care:
a) pentru care s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca;
b) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj; c) pentru care s-a achitat contributia prevazuta la art. 3 alin. (3);
d) pentru care persoanele sunt asigurate fara plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).
"Angajat in luna octombrie, prezinta certificat medical. Anterior a beneficiat de somaj, pentru calculul bazei iau in considerare indemnizatia de somaj si zilele aferente ca si stagiu? Angajatul solicita de la AJOFM o adeverinta de stagiu?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Stagiul de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 8 alin. (1) lit. b) din OUG 158/2005).
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca
Persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
In scopul prevenirii imbolnavirilor, persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare.
Conform art. 10 alin. (2) din OUG 158/2005, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare reprezentand indemnizatie de somaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Astfel, indemnizatia de somaj din ultimele 6 luni intra in baza de calcul al indemnizatiei pentru concediu medical. Salariatul va solicita de la AJOFM o adeverinta cu veniturile din indemnizatia de somaj obtinute in ultimele 6 luni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<