Intrebare: In ce conditii poate beneficia de zilele suplimentare de concediu o persoana cu handicap. Zilele ar fi acordate prin art. 147 din Codul muncii care atesta faptul ca, persoanele cu handicap beneficiaza de cel putin 3 zile suplimentare de concediu.
Raspuns:
Angajatorul va acorda salariatului cu handicap drepturile stabilite de Codul muncii, de Legea 448/2006, de Codul fiscal precum si orice alta prevedere legala speciala care stabileste drepturi in favoarea salariatilor cu handicap.
Angajatorul va avea in vedere si masurile de protectie recomandate de comisia de evaluare inclusiv recomandarea de a presta activitate o durata mai mica de 8 ore pe zi.
In acest sens, art. 83 alin. (1) din Legea 448/2006 stabileste ca unul dintre drepturile persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca este posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.
Acelasi articol stabileste la alin. (1) lit. b) dreptul persoanelor cu handicap la adaptarea rezonabila a locului de munca. Adaptarea rezonabila a locului de munca presupune, potrivit dispozitiilor art. 5 pct. 4 din acelasi act normativ, totalitatea modificarilor facute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la munca al persoanei cu handicap; presupune modificarea programului de lucru, achizitionarea de echipament, dispozitive si tehnologii asistive si alte masuri asemenea.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit dispozitiilor art. 147 alin. (1) in privinta adaptarii locului de munca din Codul muncii , salariatii cu handicap beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Salariatul cu handicap caruia i se desface contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia are dreptul la un preaviz platit, de minimum 30 de zile lucratoare, conform art. 83 alin. (1) lit. e) din Legea 448/2006.
Angajatorul va avea in vedere si dispozitiile art. 55 alin. (4) lit. k indice 1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal potrivit caruia veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la functia de baza nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
In acest sens, punctul 87 indice 1 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, nu sunt venituri impozabile veniturile din salarii realizate de persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, incadrate cu contract individual de munca, incasate incepand cu data de 1 mai 2005. Veniturile de natura celor de mai sus, aferente perioadei de pana la 1 mai 2005, sunt impozabile potrivit legii.
Asadar, in baza certificatului de handicap angajatorul unui salariat cu handicap are obligatia sa respecte recomandarile medicului de medicina a muncii si ale comisiei de evaluare si sa acorda acestuia toate drepturile stabilite de Codul muncii , de Legea 448/2006 , de Codul fiscal precum si orice alta prevedere legala speciala.