“In luna ianuarie 2021 o societate are 1.154 angajati, din care: 1.134 angajati cu timp normal de lucru, 10 angajati cu timp partial, 5 angajati cu timp partial si 5 angajati cu certificat de handicap. Cum se calculeaza fondul pentru handicapati in urmatoarele situatii: a) societatea nu are incheiat contract comercial cu o asociatie protejata si b) societatea are incheiat contract comercial cu o asociatie protejata.”
Raspunsul specialistului:
Pentru a efectua un calcul este necesar sa cunoastem daca salariatii cu certificat cu handicap lucreaza cu norma intreaga sau cu timp partial precum si timpul de lucru al salariatilor angajati cu CIM cu timp partial.
Conform art. art. 78 alin. (3) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.”
La alin. (2) al art.78 din Legea 448/2006 se prevede:
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.”
Potrivit prevederilor Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Ordinul nr. 590/2008, numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna, ordinul continand si modalitatea de calcul a numarului mediu de salariati.
Conform art. 2 alin. (3) din Ordinul 590/2008 Instructiuni pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, salariatii care sunt angajati cu norma intreaga, vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Astfel, daca sunt angajate 5 persoane cu o ora pe zi impreuna totalizeaza un procent de 0,75 din procentul de 4%.
Iar daca sunt angajate 5 persoane cu invaliditate gradul III cu durata timpului de munca de 4 ore pe zi, totalizeaza un procent de 1,25% dintr-un procent de 4%.
In concluzie, salariatii care sunt angajati cu timp partial, vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<