"Cum efectuez inregistrarea in Revisal pentru urmatoarea exprimare: 1. O norma intreaga, durata normala a timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana; a) Repartizarea programului de munca este in 2 schimburi, schimbul de dimineata (I) 06:00-14:30 si schimbul de dupa-amiaza (II) 14:30-23:00, cu pauza de masa de 30 minute. O inregistrez la repartizare timp de munca: ORE DE ZI SAU INEGAL?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 113 din Codul muncii:
Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Astfel, in acceptiunea din Codul muncii, programul inegal este acel program in cadrul caruia numarul de ore zilnic nu este acelasi in fiecare zi.
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Contine indicatii complete, exemple, studii de caz, situatii atipice, detalii AICI >>> Conform celor stabilite de Inspectia Muncii (vedeti urmand link-ul de mai jos la pct. 3.2 pg 20):
3.2. Salariati care lucreaza in 3 schimburi
In cazul salariatilor care lucreaza in 3 schimburi, completarea campului „Repartizare timp munca” se face selectand valoarea „Inegal”.
Prin urmare, in opinia Inspectiei Muncii referitoare la aplicatia Revisal inteleg ca nu se are in vedere programul inegal conform Codului muncii ci acea situatie in care salariatii lucreaza atat ziua cat si noaptea.
Inspectia Muncii precizeaza ca se completeaza INEGAL pentru salariatii care lucreaza in 3 schimburi. Daca insa programul de lucru implica activitate dupa ora 22,00 si in cazul muncii in 2 schimburi consider ca si in cazul acestor salariati trebuie selectat INEGAL.
Un raspuns valabil in februarie 2023, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<