Un comunicat recent transmis de Camera de Comert Romano-Germana (AHK) contine aprecierea si sustinerea fata de proiectul de lege cu
noi ajustari si modificari in programul "Kurzarbeit" pentru sustinerea companiilor din Romania.
Potrivit organizatiei, programul si-a dovedit eficienta in Germania in perioade de criza, ajutand companiile, iar noile modificari, desi mai sunt aspecte de imbunatatit, reprezinta un pas in directia buna.
"Mai ales posibilitatea de a reduce cu pana la 80% timpul de munca al salariatilor, una din cerintele AHK Romania, este imbucuratoare, dar si faptul ca modificarile aduse legii se pliaza pe nevoile companiilor", este de parere presedintele AHK Romania, Dragos Anastasiu, citat de Agerpres.
De asemenea, se aminteste faptul ca, de la inceputul pandemiei, AHK Romania a subliniat in mai multe randuri importanta si necesitatea introducerii Kurzarbeit, bazandu-se pe experienta altor state, in special Germania, unde acest instrument functioneaza cu succes de mai bine de un secol.
"Pandemia inca nu s-a incheiat, iar urmarile ei vor produce efecte si pe viitor. De aceea este important faptul ca legislatia privind Kurzarbeit a fost ajustata si aplicarea ei prelungita", comenteaza Sebastian Metz, director general AHK Romania.
Potrivit comunicatului, o varianta ideala ar fi aplicarea si pe viitor, inclusiv dupa incheierea pandemiei, a acestui program, alaturi de continuarea unui dialog deschis dintre mediul de afaceri si Guvern.
AHK Romania (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania si numara peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente, dar si consultanta in afaceri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu dizabilitati pe posturile vacanteIntrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatoare legala. Obligatiile angajatoruluiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (supermarket) astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<