Decizie de detasare. Imposibilitatea revocarii dupa efectuarea detasarii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Septembrie 2024
12 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
decizie de detasarerevocarea detasariiart 45 codul muncii
Decizie de detasare. Imposibilitatea revocarii dupa efectuarea detasarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul exe-cutarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) dinCodul muncii (cu exceptia detasarii transnationale).

Dar, decizia de detasare poate fi revocata dupa efectuarea efectiva? Iata ce se intreba un cititor al PortalCodulMuncii, intr-o speta prezentata mai jos si explicata de experti in legislatia muncii:

"Avem urmatoarea succesiune de fapte: Angajatorul a detasat un salariat la una dintre societatile inrudite pentru o perioada de 6 luni, stabilindu-se ca drepturile salariale sa fie acordate de catre societatea la care a fost detasat. Dupa o perioada de doar doua luni de la detasare, s-a intocmit o decizie de incetare a detasarii, salariatul revenind la societatetea de la care a fost detasat. 

Ulterior, la o luna distanta de incetarea detasarii s-a emis o decizie revocare a deciziei de detasare, prin care s-a dispus ca toate cheltuielile efectuate de societatea la care a fost detasat salariatul sa fie recuperate de la societatea care l-a detasat. Tinand cont ce cele mentionate mai sus, ce actiuni ar trebui intreprinse in ceea ce priveste declararea in REVISAL si D112?"

Raspunsul specialistilor: 

Nu este posibil sa se revoce o decizie de detasare pentru perioada in care aceasta decizie si-a produs efectele. Salariatul a fost detasat in perioada celor doua luni, iar acest lucru nu poate fi schimbat ulterior.

Cu alte cuvinte, nu se poate sa se considere ulterior detasarii ca salariatul nu a fost detasat. Faptul ca salariatul a prestat activitate la angajatorul la care a fost detasat nu poate fi revocat.

Cu privire la revocarea deciziei de concediere, Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 16/2016 a stabilit astfel:

46. Actul juridic civil, in general, este supus principiului irevocabilitatii, ceea ce presupune ca, in cazul actului juridic unilateral, sa nu i se poata pune capat prin manifestarea de vointa, in sens contrar, de catre emitent. Acesta este unul dintre principiile ce guverneaza efectele actului juridic civil, ceea ce inseamna ca devine incident de la momentul la care actul juridic incepe a-si produce aceste efecte.

 

47. Aplicand acest rationament in ceea ce priveste decizia de concediere, rezulta ca ea devine irevocabila de la momentul la care a fost comunicata salariatului, respectiv de la acel moment isi produce efectele pentru care a fost emisa.

Aceasta motivatie este aplicabila si in ceea ce priveste decizia de detasare, aceasta reprezentand tot un act unilateral al angajatorului.

Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>

In consecinta, pentru perioada in care salariatul a fost detasat nu se modifica nimic in Revisal si in declaratia 112.

Daca intre cele doua societati exista divergente acestea se vor solutiona de bunavoie sau prin intermediul instantei de judecata daca nu se inteleg, dar nu se poate revoca o activitate ce fost deja prestata in folosul angajatorului la care salariatul a fost detasat.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]