In mod concret, angajatii sunt din ce in ce mai bine documentati. Sunt mii de angajati care au achizitionat Carti care le spun in limbaj simplu si clar ce drepturi au in calitate de lucratori. Si bine fac pentru ca exista prea multi angajatori care nu actioneaza intotdeauna legal!
Dar pentru situatiile in care sanctionarea unui angajat se cere in mod obligatoriu, un angajator trebuie sa stie la ce sa se astepte, ce spune legea, care ii sunt drepturile, datoriile si limitele.
Cate sunt cele mai importante 9 aspecte pe care trebuie sa le stii inainte de a face orice pas in sanctionarea unui salariat:
Procedura concedierii disciplinare
Etapele procedurii concedierii disciplinare
Termenul de 12 luni pentru radierea sanctiunii disciplinare
Executarea hotararii judecatoresti de reintegrare
Reintegrarea salariatui. Dreptul la concediu de odihna
Reintegrarea salariatului urmata de demisie. Inactivitatea angajatorului. Data incetarii CIM
Suspendarea CIM impiedica cercetarea disciplinara. Radierea sanctiunii disciplinare
Anularea deciziei de concediere. Efecte in situatia in care salariatul nu a solicitat reintegrarea
Reintegrarea salariatului. Admiterea recursului angajatorului
Nu uitam faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Atentionam asupra faptului ca abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care sa dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Tabu pentru cei slab pregatiti, subiecte clare pentru specialistii care isi cunosc materia de studiu. Din pacate, amenzile sunt mari in domeniu. Orice greseala poate atrage dupa sine un litigiu care sa scufunde ani de munca pentru consolidarea unui brand, sume financiare uriase si nu numai!