Intrebare: Contractul individual de munca al unui salariat al companiei va inceta prin acordul partilor. Acesta a primit prin proces verbal de predare-primire un aparat foto pe care nu l-a returnat pe motiv ca nu-l mai are. Se poate retine contravaloarea acestuia pe statul de salarii?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 254 alin. (3) din Codul muncii , republicat, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, conform art. 254 alin. (4) din acelasi act normativ.
Conform art. 169 alin. (2) din Codul muncii , republicat, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Ca natura juridica nota de constatare si evaluare are valoarea unei oferte de a contracta. Odata realizat acordul salariatului, ea devine un contract, avand obligativitatea unui astfel de act juridic incheiat de parti. Nota de constatare nu constituie titlu executoriu in baza caruia angajatorul poate face retineri din salariu. Daca salariatul nu este de acord sa repare de buna voie prejudiciul, chiar si pentru sume ce nu depasesc 5 salarii minime pe economie, apreciem ca este necesara hotararea judecatoreasca. Astfel, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin achitarea sumei la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Asadar, daca salariatul a primit acest aparat foto in vederea desfasusarii activitatii sale in calitate de salariat prevederile art. 169 si art. 254 din Codul muncii sunt aplicabile. Prevederile art. 169 alin. (2) sunt aplicabile si in cazul in care contractul individual de munca al salariatului inceteaza indiferent de temeiul juridic al incetarii acestuia. Obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive inrevocabile da angajatorului pobilitatea de a urmari silit fostul salariat potrivit Codului civil si Codului de procedura civila .