Sunt contribuabilii ai sistemelor de asigurari sociale, salariatii atat persoanele fizice rezidente cat si persoanele fizice nerezidente pe perioada in care desfasoara activitate si pe perioada in care beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea instrumentelor juridice la care Romania este parte.
Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Persoanele fizice nerezidente sunt contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale cu respectarea instrumentelor juridice la care Romania este parte.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Din punct de vedere al contributiilor sociale, prin persoane fizice rezidente se intelege:
- persoanele fizice care isi au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
- strainii si apatrizii care sunt titulari ai drepturilor legale de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei si au obligatia platii contributiilor sociale obligatorii potrivit legislatiei specifice sistemelor de asigurari sociale.
In categoria persoanelor fizice nerezidente se includ acele persoane care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, venituri salariale si care, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, sunt obligate la plata contributiilor sociale reglementate de Codul fiscal.
Prin instrumente juridice internationale se intelege:
- regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala;
- acordurile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte;
- conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.
In cazul lucratorilor din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Elvetia se aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si Regulamentul de punere in aplicare (CE) nr. 987/2009. Potrivit acestora, lucratorii care se deplaseaza pe teritoriul Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unei singure legislatii in materie de securitate sociala. – locul unde se desfasoara activitatea.
Prin exceptie, o persoana care lucreaza ca persoana salariata pe teritoriul unui stat membru in numele unui angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acel stat, care este trimisa de respectivul angajator intr-un alt stat membru pentru a desfasura o activitate in beneficiul respectivului angajator continua sa se supuna legislatiei statului de origine a detasarii cu conditia ca:
• durata anticipata a activitatii in cauza sa nu depaseasca 24 luni
si
• persoana respectiva sa nu fie trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata
Persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate salariata in doua sau mai multe state membre se supune:
(a) legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv sau in cazul in care depinde de mai multe intreprinderi sau de mai multi angajatori al caror sediu sau loc de desfasurare a activitatii se afla in state membre diferite
sau
(b) legislatiei statului membru in care este situat sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului al carui salariat este, in cazul in care persoana nu desfasoara o parte substantiala a activitatilor sale in statul membru de resedinta.
In cazul lucratorilor din afara Uniunii Europeane, a Spatiul Economic European si Elvetia, daca intre Romania si statul din care provin s-au incheiat un acord sau conventie in domeniul securitatii sociale se vor aplica prevederile acestora.
De exemplu Romania a incheiat, in domeniul securitatii sociale, acorduri cu Turcia, Cehia, Ungaria, Regatul Å‚arilor de Jos, Germania, Bulgaria, Austria, Portugalia, Republica Coreea, Canada si conventii cu Spania, Marele Ducat de Luxemburg, etc.
Sunt contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, atat pe perioada in care salariatii desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestia beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
In aceasta categorie se includ si contribuabilii nerezidenti care au calitatea de angajatori, respectiv persoanele fizice si juridice care nu au sediul, respectiv domiciliul sau resedinta in Romania si care, conform instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor care sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.