Certificate medicale fara stagiu de cotizare

recuperare indemnizatie concediu medicalconcediu medical fara stagiu cotizarestagiu minim cotizare concediu medical
Certificate medicale fara stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 6 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului de incapacitate temporara de munca este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. 
 
"Am angajat o persoana in data de 05.02.2021. In data de 13.07.2021 intra in concediu medical 3 zile cu urgenta ( cod 06 din 13.07.2021-15.07.2021) dupa care primeste inca 3 certificate de concediu medical cu cod 01: din data de 16.07.201 - 31.07.2021 (al 2 -lea cm); 01.08.2021-05.08.2021 ( al 3-lea cm); 06.08.2021-19.08.2021 ( al 4 -lea cm). La noi in firma nu are 6 luni muncite astfel am cerut adeverinta de la fostul angajator si pentru ca nu a vrut sa-l mai contacteze pt ca s-au certat am solicitat Adeverinta cu stagiu de cotizatre de la casa de Pensii. Potrivit adeverintei cu stagiu de cotizare angajatul nostru a mai lucrat 3 zile in Noiembrie 2020 , 11 zile in octombrie 2020, 10 zile in martie 2020, 18 ziile in februarie 2020. Din calculele mele pentru concediu din iulie nu are stagiu de cotizare si nu putem recupera banii de la Casa de sanatate, dar pentru concediu din august ar avea stagiu de cotizare. Va rog sa-mi spuneti , avand in vedere ca concediile din august sunt IN CONTINUARE celor din iulie, cum as putea proceda pentru a putea recupera banii platiti pt concediile medicale din august de la Casa de Sanatate?
 
 
 
 
Pentru concediu medical din august este necesar ca stagiul minim de 6 luni sa fi fost realizat in perioada august 2020-iulie 2021. In perioada februarie - iulie 2021 sunt 126 zile lucratoare. Totalizati zilele de stagiu de cotizare realizate de salariat in perioada februarie0 iulie 2021, iar numarul total il scadeti din 126. Perioada 16.07 - 31. 07. 2021 nu reprezinta stagiu de cotizare intrucat salariatul nu a beneficiat de concediu medical. 
 
 
De aceea, aceasta perioada nu o veti lua in calcul la totalizarea numarului de zile de stagiu de cotizare. Rezultatul scaderii reprezinta numarul de zile de stagiu pe care este necesar ca salariatul sa-l fi realizat in lunile ianuarie 2021 - august 2020.
 
ATENTIE!
 
Daca salariatul nu indeplineste acest numar de zile de stagiu de cotizare, el nu are dreptul la concediu medical in luna august. Certificatele medicale acordate in luna iulie se pot prezenta medicului prescriptor in vederea anularii, iar certificatul medical din luna august este necesar sa fie modificat de medicul prescriptor.
 
Daca salariatul a beneficiat in luna iulie de concediu de odihna, se poate rectifica statul de salarii si formularul 112 aferente acestei luni astfel incat aceasta luna sa constituie integral stagiu de cotizare. Daca se obtine anularea certificatelor din iulie intrucat au fost acordate fara indeplinirea stagiului de cotizare precum si modificarea certificatului de august in certificat la initial, se poate solicita recuperarea indemnizatiei de la casa de sanatate. 
 
Daca medicul nu anuleaza/modifica certificatele medicale conform celor de mai sus, salariatul datoreaza angajatorul indemnizatiile medicale aferenta lunilor iulie si august, acestea fiind necuvenite.
 
Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Astfel, angajatorul a efectuat o plata nedatorata constand in indemnizatia medicala daca salariatul nu indeplinea conditia stagiului de cotizare si concediul medical nu era unul dintre cele care se acorda fara stagiu de cotizare. Conform art. 71 alin. (1) li. b) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor neindeplinirea stagiului de cotizare.
 
Statele de plata aferente lunilor iulie si august(daca medicul nu anuleaza/modifica certificatele medicale conform celor mai sus precizate) in care salariatul a beneficiat de indemnizatii medicale trebuie sa fie rectificate astfel incat indemnizatiile sa nu mai apara in statele de plata, acestea reprezentand indemnizatii necuvenite.
 
De asemenea, se va rectifica formularul 112 aferent lunilor respective in sensul ca nu se va mai inregistra concediu medical ci ore suspendate. Diferenta in minus rezultata trebuie recuperata de la salariat fie de bunavoie, fie prin intermediul instantei de judecata. Salariatul va fi notificat cu privire la obligatia de a restitui indemnizatile medicale si in caz in care nu va da curs notificarii, angajatorul se poate adresa instantei de judecata.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la Rentrop & Straton >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recuperare indemnizatie concediu medicalconcediu medical fara stagiu cotizarestagiu minim cotizare concediu medical

Data aparitiei: 18 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Certificate medicale fara stagiu de cotizare Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]