In ce masura poate un angajator sa recupereze sumele de bani de la un salariat care a produs un prejudiciu societatii? Ce documente se intocmesc si care sunt pasii? Angajatul nu are calitatea de gestionar. Societatea ofera salariatilor premii stimulative legate de disciplina, prezenta si productie. Se poate sista acordarea acestor prime?
Raspunsul specialistului:
Procedura pentru situatia expusa este reglementata de art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii si anume:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Astfel, solicitati salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
In baza acestei note, salariatul plateste, intr-un termen de cel putin 30 zile, contravaloarea pagubei.
Daca salariatul refuza efectuarea platii, trebuie sa va adresati instantei de judecata. Orice document prin care salariatul recunoaste paguba va poate ajuta in fata instantei de judecata, daca el refuza plata de bunavoie.
In ceea ce priveste sistarea primelor, aceasta posibilitate depinde de documentul in care este mentionata prima respectiva si de conditiile in care prima este reglementata in documentul respectiv. Spre exemplu, daca prima este mentionata in contractul individual de munca/decizie interna angajator/
contract colectiv de munca/regulament de acordare a primelor, etc., trebuie sa se specifice in respectivul document ca aceasta nu se acorda daca salariatul cauzeaza pagube societatii din momentul in care sunt constatate de aceasta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<