Suspiciune de furt, in cadrul unei companii. Angajatorul poate demara propria investigatie?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
12 Septembrie 2022
12 Septembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
suspiciune de furt la muncainfractiune la locul de munca
Suspiciune de furt, in cadrul unei companii. Angajatorul poate demara propria investigatie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In ce masura poate un superior cere unui angajat o declaratie sau o nota explicativa scrisa in legatura cu detalierea unor fapte legate de activitatea derulata (care il pot incrimina pe salariat sau nu), in afara procesului de cercetare disciplinara? Este legal acest demers? Totodata, poate fi utilizat acest document in cazul unei anchete a unui organ abilitat? Speta pe care o avem este in legatura cu o suspiciune de furt, faptas sau complice fiind un angajat care (mentionandu-i-se circumstantele actiunilor sale si consecintele) a inaintat cererea de demisie cu efect imediat. In acest context, superiorul a dorit sa existe in scris versiunea angajatului, intrucat formularul de demisie nu ne-a mai permis ducerea la indeplinire a procesului asa cum se cuvine. Totodata, data fiind fapta am dori sa avem o proba care sa sustina un demers legal."
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 4781
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Din perspectiva Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul poate doar sa angajeze raspunderea patrimoniala a salariatului cu respectarea prevederilor art. 254 si urm. din aceasta lege.
 
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, in opinia noastra trebuie parcursi urmatorii pasi:
 
1. Sesizarea asupra producerii unei pagube: se realizeaza de catre conducatorul locului de munca prin intocmirea unui document scris (sesizare/proces-verbal etc.) in care anunta conducerea intreprinderii cu privire la producerea unei pagube de catre un salariat.
 
2. Constatarea pagubei: trebuie intocmita o Nota de constatare si evaluare a pagubei provocate de salariat in care se descrie situatia existenta, se mentioneaza salariatul care a produs paguba, se descrie in ce consta paguba si care este cuantumul in bani a acesteia precum si modul de recuperare a acesteia de la salariat. Modul de calcul a cuantumului pagubei poate fi prezentat in nota sau intr-o anexa la aceasta.
 
3. Nota se aduce la cunostinta angajatului care trebuie sa semneze ca este de acord cu cele prevazute in nota, deoarece va trebui sa plateasca angajatorului suma conform modului de recuperare stabilit prin nota.
 
4. Recuperarea pagubei, cu respectarea prevederilor art. 257 din Codul muncii.
 
De asemenea, dupa cum ati precizat si dumneavoastra, poate fi declansata prodecura disciplinara, daca fapta savarsita este una de natura disciplinara.
Doar aceste doua proceduri sunt la indemana angajatorului si doar in cadrul lor pot fi intocmite diferite documente, dar strict cu respectarea prevederilor Codului muncii.
 
In situatia in care ar fi vorba de o suspiciune de furt, care ar intra in sfera infractiunilor, angajatorul trebuie sa sesizeze organele de urmarire penala (organele de politie) care au competenta de a ancheta presupusa fapta de furt.
 
Angajatorul nu are competenta de a ancheta infractiuni, ci trebuie sa sesizeze de urgenta organele competente. Acestea, in cadrul anchetei efectuate si a colectarii de probe, vor determina daca fapta este de natura penala, nefiind in sarcina angajatorului sa realizeze aceste actiuni.
 
Referitor la demisia salariatului, nu exista notiunea de demisie cu efect imediat. Salariatul este obligat prin Codul muncii sa acorde un preaviz angajatorului (20 de zile lucratoare). Exista doar posibilitatea pentru angajator de a renunta la preavizul acordat de salariat si de a-i permite incetarea mai rapida a raporturilor de munca. Aceste aspecte sunt reglementate la art. 81 din Codul muncii.
 
Daca, in calitate de angajator, ati renuntat la acest preaviz obligatoriu nu mai puteti angaja raspunderea disciplinara sau patrimoniala a respectivului angajat, deoarece ati acceptat ca demisia sa aiba efect imediat iar persoana nu mai are calitatea de salariat.
 
Insa demisia si, prin urmare, incetarea raporturilor de munca, nu are efect asupra dreptului angajatorului de a sesiza organele de cercetare penala.

Un raspuns valabil la data de 12.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]