Intrebare: Care este baza legala prin care se impune angajarea in functii de conducere numai prin concurs?
Raspuns: Codul muncii cuprinde dispozitia de principiu potrivit careia „contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea”. Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea, se prevede in continuare, sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal – profesional sau disciplinar – si in regulamentul intern.
Insa, in art. 30 alin. 1 din Codul muncii se dispune ca incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz. Asadar, in masura in care, pentru angajarea intr-o functie, nu este instituita legal obligativitatea unei anumite modalitati de verificare profesionala – cum ar fi art. 30 alin. (1) din Codul muncii - se poate stabili, prin contractul colectiv de munca ori prin regulamentul intern, utilizarea oricareia dintre formele de verificare a cunostintelor profesionale reglementata de actele normative.
Modalitatile prin care angajatorul ii poate verifica pe candidati la angajarea in munca – stabilite prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin regulamentul intern - sunt cele la care se refera art. 72 alin. (2) din Codul muncii (concursul, examenul, perioada de proba) sau alte acte normative.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Portal Codul Muncii
Raspunsul pe care il cautati va costa 1 leu!
157 de studii de caz privind Codul muncii, la pretul total de 157 de lei!