Raspuns: Conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Astfel, intrucat salariata nu presteaza activitate pentru angajator, nici angajatorul nu are obligatia sa plateasca salariatei, salariul pentru orele in care nu a prestat activitate.
Sunt exceptate situatiile in care legea prevede obligativitatea platii drepturilor salariale sau a unor indemnizatii pe durata suspendarii contractului individual de munca, cum ar fi:
- pe durata suspendarii CIM in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (somaj tehnic), salariatul beneficiaza de o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;
- pe durata formarii profesionale initiate de angajator, salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii );
- pe durata concediului de formare profesionala de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore pe care angajatorul are obligatia sa il acorde daca nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la plata unei indemnizatii stabilita conform art. 150 din Codul muncii , respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Daca salariata nu presteaza activitate, in pontaj va fi inregistrata conform justificarii absentei de la locul de munca, respectiv: concediu fara plata, detasare, invoire, etc.