Justificarea absentelor de la locul de munca

18 Ianuarie 2012
18 Ianuarie 2012
Codul munciiformare profesionalaconcediu de odihnaconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Un cadru didactic, doctorand cu frecventa, cu activitate didactica normata in statul de functii numai in semestrul I pe anul universitar 2011-2012, doreste sa plece pentru stagii de cercetare in strainatate pe baza unui acord bilateral POSDRU pentru 8 luni de zile. Am voie sa o platesc in acesta perioada? Cum va aparea pe pontaj? Mentionez ca aceasta este functia de baza. Suntem institutie de invatamant superior.

Raspuns: Conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

Astfel, intrucat salariata nu presteaza activitate pentru angajator, nici angajatorul nu are obligatia sa plateasca salariatei, salariul pentru orele in care nu a prestat activitate.

Sunt exceptate situatiile in care legea prevede obligativitatea platii drepturilor salariale sau a unor indemnizatii pe durata suspendarii contractului individual de munca, cum ar fi:
- pe durata suspendarii CIM in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (somaj tehnic), salariatul beneficiaza de o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat;
- pe durata formarii profesionale initiate de angajator, salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii );
- pe durata concediului de formare profesionala de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore pe care angajatorul are obligatia sa il acorde daca nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la plata unei indemnizatii stabilita conform art. 150 din Codul muncii , respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.

Daca salariata nu presteaza activitate, in pontaj va fi inregistrata conform justificarii absentei de la locul de munca, respectiv: concediu fara plata, detasare, invoire, etc.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]