Raspuns:
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
Asadar, dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Potrivit art. 146 din Codul muncii concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii asa cum era inainte de modificare prin Legea 12/2015, angajatorul era obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Prin urmare, legiuitorul a prelungit perioada de acordare a concediului de odihna cu inca 6 luni fata de dispozitiile recent abrogate ale Codului muncii.
Insa, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Asadar, in situatia incetarii contractului de munca este posibila compensarea in bani a concediului de odihna.
In temeiul dispozitiilor art. 268 din Codul muncii, cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
Potrivit alin. (2) din Codul muncii, in toate situatiile, altele decat cele prevazute la lit. a) – e), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
In concluzie, salariatul care nu a beneficiat de concediul de odihna in ultimii 3 ani si caruia ii inceteaza contractul de munca, ii va fi compensat concediul de odihna pentru 3 ani anterior datei nasterii dreptului, in speta, data nasterii dreptului este data incetarii CIM.