Caz practic important: Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor

concedii legale 2015ghid concedii legaletipuri de concedii in romaniaconcediu medicalconcediu de odihna 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajat al spitalului nu si-a efectuat concediul de odihna pe anii 2012, 2013, 2014 intrucat nu a avut inlocuitor din lipsa de personal. In 31.01.2015 inceteaza contractrul colectiv de munca intrucat angajatul a atins varsta de pensionare si i se inchide contracul de munca in baza deciziei de pensionare. Pentru cati ani se poate compensa in bani concediul de odihna pentru cei 3 ani sau doar conform art. 146 alin. (2) pentru 18 luni adica 2013, 2014.(concediul pentru 2013 se poate efectua pana in 30.06.2015 iar pt 2014 pana in 30.06.2016).

Raspuns:
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).

Asadar, dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Potrivit art. 146 din Codul muncii concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii asa cum era inainte de modificare prin Legea 12/2015, angajatorul era obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Prin urmare, legiuitorul a prelungit perioada de acordare a concediului de odihna cu inca 6 luni fata de dispozitiile recent abrogate ale Codului muncii.

Insa, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Asadar, in situatia incetarii contractului de munca este posibila compensarea in bani a concediului de odihna.
In temeiul dispozitiilor art. 268 din Codul muncii, cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:


a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;

b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;

c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;

e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

Potrivit alin. (2) din Codul muncii, in toate situatiile, altele decat cele prevazute la lit. a) – e), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.

In concluzie, salariatul care nu a beneficiat de concediul de odihna in ultimii 3 ani si caruia ii inceteaza contractul de munca, ii va fi compensat concediul de odihna pentru 3 ani anterior datei nasterii dreptului, in speta, data nasterii dreptului este data incetarii CIM.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii legale 2015ghid concedii legaletipuri de concedii in romaniaconcediu medicalconcediu de odihna 2015

Data aparitiei: 11 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic important: Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor Nota: 4.4 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]