Programarea concediului de odihna si efectuarea acestuia

20 Iunie 2012
20 Iunie 2012
odul munciiconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In situatia in care un salariat absenteaza nemotivat angajatorul poate, fara acordul salariatului, sa inlocuiasca absenta nemotivata cu concediu de odihna?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



Raspuns: In scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie, in prealabil, sa fie programat in conditiile art. 148 din Codul muncii.

Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni.

In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni. Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 24 – 31 decembrie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada octombie – decembrie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada octombrie – decembrie cu cel putin 60 de zile inainte.

De altfel, potrivit art. 8 din Codul muncii , relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte. Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.

Prin urmare, angajatorul nu poate considera salariatul ca fiind in concediu de odihna deoarece concediul de odihna se acorda la cererea salariatului, in perioada stabilita, in conditiile mentionate mai sus.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]