Ministrul Ioan Botis a precizat ca de indemnizatia de 500 de lei vor beneficia femeile care se intorc la munca in orice moment inaintea implinirii perioadei de concediu pentru cresterea copilului.
De asemenea, cuantumul minim al indemniziei pentru cresterea copilului ar putea creste, la anul, la 750 de lei, de la 600 de lei, in prezent, iar maximul ramane la aceeasi valoare de 4.000 de lei, potrivit proiectului de lege privind asistenta sociala din Romania. In schimb, perioada pentru care se acroda indemnizatia se injumatateste, mamele primind banii pentru o perioada de un an (sau doi in cazul copiilor cu handicap). Mamele cu copil mic pot sta in continuare acasa pana cand acesta implineste doi ani, dar primesc indemnizatie numai pentru un an.
Potrivit proiectului, cuantumul indemnizatiei va fi cuprins intre 750 si 4.000 de lei, valoarea acesteia reprezentand in continuare 85% din media veniturilor realizate in ultimul an.
Cuantumul se majoreaza cu 750 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Indemnizatia se va acorda pentru o perioada de 12 luni sau, in cazul copilului cu handicap, 24 de luni, incepand cu incetarea concediului de maternitate sau de la data nasterii copilului.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Dupa incetarea dreptului la indemnizatie, mamele sau tatii au dreptul la concediu fara plata pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (trei ani in cazul celui cu handicap).
La stabilirea concediului pentru cresterea copilului se iau in calcul si perioadele de somaj si de somaj tehnic, concediile medicale sau cele de pensionare pe caz de boala, precum si concediile pentru cresterea copilului. In toate aceste cazuri, insa, minimul indemnizatiei va fi de 600 de lei.
Studentele sau femeile care urmeza cursuri de master sau doctorat in tara sau intr-un stat membru UE, precum si cele care sunt in concediu fara plata pentru participarea la cursuri de formare profesionala vor primi o indemnizatie de 400 de lei.