Reducerea temporara a activitatii unei firme. Ce posibilitati are angajatorul?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Decembrie 2016
28 Decembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
reducere temporaracimactivitate sezoniera
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Exista multe companii pe piata muncii a caror activitate este mai mult sezoniera, asa ca in timpul anumitor perioade ale anului, angajatorii ar dori sa reduca activitatea firmei, reducand, astfel, si costurile.

Ce posibilitati au angajatorii care se afla in situatia de mai sus? Pot reduce acestia activitatea in timpul anumitor sezoane? Ce spune legislatia in vigoare?

Iata o intrebare concludenta din cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Suntem o firma de constructii, si acum venind vremea friguroasa, nu prea mai avem lucrari. Exista posibilitatea sa fim trimisi acasa, unii in concediu fara plata, altii posibili in somaj tehnic. Cum se procedeaza, ce acte se fac, cum se trece in Revisal, si cu cat timp inainte, cu ce articol, cum se procedeaza la reanceperea lucrului?"

In situatia expusa, suntem de parere ca posibilitatile angajatorului in cazul reducerii temporare a activitatii sunt urmatoarele:

- somajul tehnic - intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare cu plata unei indemnizatii de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat

- reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile conform art. 53 alin. (2) din Codul muncii cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului

- acordarea de zile libere platite in baza art. 122 alin. (3) din Codul muncii din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.


Conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Astfel, concediul fara plata constituie un drept al salariatiilor, nu o obligatie, drept pentru care, angajatorul il poate acorda pentru studii sau pentru interese personale.

Reducerea activitatii angajatorului nu ii da acestuia dreptul sa acorde salariatilor concediu fara plata.


Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]