Realizarea transportului materialelor cu mijloace nemecanizate in conditii de siguranta

27 Ianuarie 2011
27 Ianuarie 2011
transportconditiisigurantaamteriale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru a se evita necesitatea manipularii manuale a maselor, trebuie puse la dispozitia lucratorilor mijloace corespunzatoare, in special echipamente mecanice, dar si mijloace de transport nemecanizate, precum targi, roabe, carucioare etc.

In calitate de angajator, aveti obligatia de a asigura luarea masurilor tehnico-organizatorice necesare pentru ca aceste mijloace de transport sa fie utilizate in conditii de securitate.

* Mijloacele nemecanizate utilizate pentru incarcarea, descarcarea si transportul materialelor vor fi alese in functie de felul si greutatea materialului care se manipuleaza si de natura terenului.


* Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel alese incat sa reziste con ditiilor de exploatare si se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost destinate.


* Inainte de a se trece la incarcarea unui mijloc de transport nemecanizat, se va controla starea lui, insistandu- se asupra platformei pe care va fi asezata sarcina.


* Inainte de incarcare se vor examina ambalajele materialelor de catre conducatorul formatiei de lucru.


Pentru evitarea ranirilor la maini, cuiele iesite si capetele paramelor trebuie sa fie indoite. Nu se vor incarca materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate.


Util

Echipamentul individual de protectie utilizat in cazul manipularii de obiecte taioase, intepatoare, alunecoase sau abrazive trebuie sa asigure protectia capului, a mainilor, a regiunii abdominale si a picioarelor si se compune din:

* casca de protectie, manusi, palmare sau degetare de protectie, manecute de protectie, cotiere, sort de protectie, burtiera, jambiere, bocanci de protectie.
* Inainte de a incepe operatiile de incarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa, intre acesta si vehicul se va aseza un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente.

Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si transportului manual de materiale, trebuie sa fie suficient de rezistente incat sa nu se arcuiasca vizibil sub greutatea sarcinii.


Ele pot fi sprijinite si dedesubt.


Podetele nu trebuie sa fie alunecoase si trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru a se preveni deplasarea lor in timpul lucrului.

Panta podetelor inclinate nu va depasi 20%, iar latimea lor va fi de minimum 1 m (pentru circulatia intr-un singur sens).

Podetele orizontale sau inclinate, situate la inaltimi mai mari de 0,7 m fata de sol sau de nivelul imediat inferior si unde exista pericolul de cadere laterala, vor fi prevazute cu parapeti de protectie


Info
Parapetul de protectie este un dispozitiv utilizat impotriva caderii de la inaltime. El trebuie sa fie rezistent, sa aiba mana curenta cu inaltimea de 1 m, legatura intermediara la 0,5 m si o bordura de 0,15 m la partea de jos.

* In cazul in care operatiile de incarcare sau descarcare se executa manual, fara mijloace ajutatoare, podetele inclinate vor fi prevazute cu sipci (nervuri) transversale, fixate la o distanta de 300-400 mm intre ele sau cu alte mijloace care sa impiedice alunecarea lucratorilor.

* Locurile care sunt destinate in mod permanent pentru operatii de incarcare, descarcare si depozitare de materiale, precum si caile de acces la aceste locuri vor fi nivelate si amenajate pentru scurgerea apelor.

Ele vor fi pavate sau podite. Iarna vor fi curatate de zapada si mentinute in stare nealunecoasa. In cazul lucrului pe timp de noapte, aceste locuri vor fi iluminate.

* Inainte de inceperea operatiilor de incarcare sau descarcare in sau dintr-un mijloc de transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin franare cu mecanismul de franare propriu
pe teren orizontal si prin franare cu mecanismul de franare propriu si cu saboti de oprire pe teren in panta. Se interzice deplasarea vehiculelor in timpul efectuarii operatiilor de incarcare sau descarcare.

* Distanta minima libera dintre doua mijloace de transport nemecanizate alaturate, ce se incarca sau se descarca simultan, va fi stabilita de la caz la caz de catre conducatorul lucrarii, in functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicele materialelor manipulate si de conditiile terenului, astfel incat sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.

* Pe fiecare mijloc de transport nemecanizat utilizat trebuie scrisa capacitatea de transport a acestuia.

* Nu se vor utiliza mijloace de transport nemecanizate care prezinta defectiuni.

* Se interzice utilizarea carucioarelor cu 3 sau 4 roti care au sistemul de autofranare defect.


Util

Echipamentul individual de protectie utilizat in cazul manipularii  sau transportului de materiale grele, la limita sarcinilor maxime admise, trebuie sa asigure protectia la suprasolicitare a coloanei, protectia mainilor, a labei piciorului, a umarului si a abdomenului si se compune din:

* centura abdominala, palmare sau manusi de protectie, genunchiere, bocanci sau cizme de protectie, umerar, sort de protectie.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]