Realizarea transportului materialelor cu mijloace nemecanizate in conditii de siguranta

transportconditiisigurantaamteriale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru a se evita necesitatea manipularii manuale a maselor, trebuie puse la dispozitia lucratorilor mijloace corespunzatoare, in special echipamente mecanice, dar si mijloace de transport nemecanizate, precum targi, roabe, carucioare etc.

In calitate de angajator, aveti obligatia de a asigura luarea masurilor tehnico-organizatorice necesare pentru ca aceste mijloace de transport sa fie utilizate in conditii de securitate.

* Mijloacele nemecanizate utilizate pentru incarcarea, descarcarea si transportul materialelor vor fi alese in functie de felul si greutatea materialului care se manipuleaza si de natura terenului.


* Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel alese incat sa reziste con ditiilor de exploatare si se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost destinate.


* Inainte de a se trece la incarcarea unui mijloc de transport nemecanizat, se va controla starea lui, insistandu- se asupra platformei pe care va fi asezata sarcina.


* Inainte de incarcare se vor examina ambalajele materialelor de catre conducatorul formatiei de lucru.


Pentru evitarea ranirilor la maini, cuiele iesite si capetele paramelor trebuie sa fie indoite. Nu se vor incarca materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate.


Util

Echipamentul individual de protectie utilizat in cazul manipularii de obiecte taioase, intepatoare, alunecoase sau abrazive trebuie sa asigure protectia capului, a mainilor, a regiunii abdominale si a picioarelor si se compune din:

* casca de protectie, manusi, palmare sau degetare de protectie, manecute de protectie, cotiere, sort de protectie, burtiera, jambiere, bocanci de protectie.
* Inainte de a incepe operatiile de incarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa, intre acesta si vehicul se va aseza un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente.

Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si transportului manual de materiale, trebuie sa fie suficient de rezistente incat sa nu se arcuiasca vizibil sub greutatea sarcinii.


Ele pot fi sprijinite si dedesubt.


Podetele nu trebuie sa fie alunecoase si trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru a se preveni deplasarea lor in timpul lucrului.

Panta podetelor inclinate nu va depasi 20%, iar latimea lor va fi de minimum 1 m (pentru circulatia intr-un singur sens).

Podetele orizontale sau inclinate, situate la inaltimi mai mari de 0,7 m fata de sol sau de nivelul imediat inferior si unde exista pericolul de cadere laterala, vor fi prevazute cu parapeti de protectie


Info
Parapetul de protectie este un dispozitiv utilizat impotriva caderii de la inaltime. El trebuie sa fie rezistent, sa aiba mana curenta cu inaltimea de 1 m, legatura intermediara la 0,5 m si o bordura de 0,15 m la partea de jos.

* In cazul in care operatiile de incarcare sau descarcare se executa manual, fara mijloace ajutatoare, podetele inclinate vor fi prevazute cu sipci (nervuri) transversale, fixate la o distanta de 300-400 mm intre ele sau cu alte mijloace care sa impiedice alunecarea lucratorilor.

* Locurile care sunt destinate in mod permanent pentru operatii de incarcare, descarcare si depozitare de materiale, precum si caile de acces la aceste locuri vor fi nivelate si amenajate pentru scurgerea apelor.

Ele vor fi pavate sau podite. Iarna vor fi curatate de zapada si mentinute in stare nealunecoasa. In cazul lucrului pe timp de noapte, aceste locuri vor fi iluminate.

* Inainte de inceperea operatiilor de incarcare sau descarcare in sau dintr-un mijloc de transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin franare cu mecanismul de franare propriu
pe teren orizontal si prin franare cu mecanismul de franare propriu si cu saboti de oprire pe teren in panta. Se interzice deplasarea vehiculelor in timpul efectuarii operatiilor de incarcare sau descarcare.

* Distanta minima libera dintre doua mijloace de transport nemecanizate alaturate, ce se incarca sau se descarca simultan, va fi stabilita de la caz la caz de catre conducatorul lucrarii, in functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicele materialelor manipulate si de conditiile terenului, astfel incat sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.

* Pe fiecare mijloc de transport nemecanizat utilizat trebuie scrisa capacitatea de transport a acestuia.

* Nu se vor utiliza mijloace de transport nemecanizate care prezinta defectiuni.

* Se interzice utilizarea carucioarelor cu 3 sau 4 roti care au sistemul de autofranare defect.


Util

Echipamentul individual de protectie utilizat in cazul manipularii  sau transportului de materiale grele, la limita sarcinilor maxime admise, trebuie sa asigure protectia la suprasolicitare a coloanei, protectia mainilor, a labei piciorului, a umarului si a abdomenului si se compune din:

* centura abdominala, palmare sau manusi de protectie, genunchiere, bocanci sau cizme de protectie, umerar, sort de protectie.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transportconditiisigurantaamteriale

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Realizarea transportului materialelor cu mijloace nemecanizate in conditii de siguranta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]