IMPORTANT!
Analizand Nomenclatorul calificarilor publicat de pagina de internet a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, am constatat ca ocupatia NU se regaseste inscrisa, acesta fiind probabil motivul pentru care nu se organizeaza cursuri de calificare pentru aceasta ocupatie.
Cum se va proceda pentru a forma o persoana in aceasta meserie? Ce pot face angajatorii in 2019?
"In situatia in care angajatii nostri ocupa postul cu codul COR 745301 (controlori calitate) dar nu am gasit un curs autorizat de formare profesionala prin care sa obtinem calificare cum reusim sa obtinem calificarea ? Unde ne putem adresa in acest sens? Ce presupune caificarea la locul de munca si cum se poate obtine acest tip de calificare? Mentionam ca angajatii nostri in cauza se ocupa cu inspectia marfurilor (cereale, oleagenoase, metale, minereuri, uleiuri)."
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pentru a ocupa o asemenea functie, in conditiile in care nivelul studiilor este de studii medii/postliceale, salariatii trebuie sa detina anumite cunostinte (corespunzator nivelului de studii) care sa le permita desfasurarea activitatii de controlor de calitate.
Persoanele angajate pe respectiva functie ar trebui sa fie absolvente ale unor licee/scoli postliceale cu profil in domeniul agriculturii/biologiei, respectiv in domeniul metalurgiei sau similare care sa le permita angajarea pe o functie de tip muncitor calificat, cum este cea de controlor de calitate cod COR 745301.
Referitor la calificarea la locul de munca, OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor prevede la art. 10 alin. (3), ca una din formele de realizare a formarii profesionale a adultilor este organizarea de cursuri de catre angajatori in cadrul unitatilor proprii.
De asemenea, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 21 alin. (3) si (4) din OG 129/2000 angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective.
ATENTIE:
Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.
In normele metodologice de aplicare a OG 129/2000, norme aprobate prin HG 255/2003 se precizeaza, la art. 2^1 ca:
“(1) Formarea profesionala, organizata conform art. 10 alin. (3) lit. b) din ordonanta de catre angajatori, se finalizeaza cu certificatele de absolvire prevazute la art. 21 alin. (3) din ordonanta.
(2) Certificatele de absolvire eliberate de angajatori salariatilor proprii contin cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului care a asigurat formarea;
b) numele si prenumele salariatului;
c) denumirea ocupatiei pentru care a fost organizat programul de formare profesionala;
d) numarul de ore si perioada de desfasurare a programului de formare de care a beneficiat salariatul;
e) competentele dobandite prin programul de formare profesionala”.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>