Conform art. 126 din Codul muncii , este considerata munca de noapte munca prestata intre orele 22,00-6,00.
Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior. In acesta situatie, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Prin urmare shimbul care lucreaza de la ora 16, 00 la ora 24,00 lucreaza 2 ore de noapte si nu 3 ore. In situatia in care intr-o luna salariatul efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru se cheama ca salariatul respectiv presteaza munca de noapte si devin aplicabile dispozitiile art. 126 din Codul muncii .
Conform art. 126 din Codul muncii , salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Astfel, daca salariatilor de noapte nu li se reduce programul de lucru in conditiile art. 126 lit. a) din Codul muncii , pentru munca prestata in timpul noptii, ei beneficiaza de salariu cuvenit si de un spor de 25% din salariul de baza. Sporul se acorda pentru munca prestata in timpul noptii daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.