Modul de calcul pentru a determina numarul mediu de salariati pentru care se datoreaza fondul pentru handicap

Mara Dobrin
Mara Dobrin
27 August 2018
27 August 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
mod de calcul fond pentru handicapangajare persoane cu handicapfondul pentru handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit alin. (3) al art. 78 din Legea 448/2006, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care NU angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Conform prevederilor art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 republicata, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

IMPORTANT!

Legea nu distinge dupa norma de lucru a salariatilor si dupa numarul de salariati. Prin urmare, angajatorul care are cel putin 50 de angajati, are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

"Societatea achita 4% lunar pentru fondul de handicap dar acum avem un angajat cu certificat de handicap. Cum se modifica suma achitata la stat daca avem doar un angajat cu handicap in loc de 3.4 cat ar trebui, corespunzator la 85 de angajati?", se intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este demn de mentionat inca de la inceput ca numarul de salariati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.

Pentru determinarea numarului mediu de angajati se vor avea in vedere precizarile cuprinse in Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin OANPH 590/2008...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

Daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50 suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate se va determina astfel:


1. Se determina numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap.

Numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap = numarul mediu de angajati x 4%. Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
2. Se calculeaza suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate.
Suma varsamintelor = (numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap – numar de angajati persoane cu handicap) x salariul minim pe economie garantat in plata.

In concluzie, societatea cu 85 de salariati datoreaza contributia la fondul pentru handicap numai pentru numarul de locuri de munca pentru care unitatea nu a angajat persoane cu handicap dupa ce din numarul total de locuri s-a scazut un angajat persoana cu handicap.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]