Conform prevederilor art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 republicata, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
IMPORTANT!
Legea nu distinge dupa norma de lucru a salariatilor si dupa numarul de salariati. Prin urmare, angajatorul care are cel putin 50 de angajati, are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
"Societatea achita 4% lunar pentru fondul de handicap dar acum avem un angajat cu certificat de handicap. Cum se modifica suma achitata la stat daca avem doar un angajat cu handicap in loc de 3.4 cat ar trebui, corespunzator la 85 de angajati?", se intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Este demn de mentionat inca de la inceput ca numarul de salariati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.
Numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
Pentru determinarea numarului mediu de angajati se vor avea in vedere precizarile cuprinse in Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin OANPH 590/2008...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.
Daca numarul mediu de angajati este mai mare sau egal cu 50 suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate se va determina astfel:
1. Se determina numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap.
Numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap = numarul mediu de angajati x 4%. Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
2. Se calculeaza suma varsamintelor pentru persoane cu handicap neincadrate.
Suma varsamintelor = (numarul de locuri de munca in care unitatea ar fi trebuit sa angajeze persoane cu handicap – numar de angajati persoane cu handicap) x salariul minim pe economie garantat in plata.
In concluzie, societatea cu 85 de salariati datoreaza contributia la fondul pentru handicap numai pentru numarul de locuri de munca pentru care unitatea nu a angajat persoane cu handicap dupa ce din numarul total de locuri s-a scazut un angajat persoana cu handicap.
Sursa: PortalCodulMuncii