Va reamintim ca la data de 25 decembrie 2022 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1238/22.12.2022 - Legea nr. 367/2022 privind dialogul social. Reprezinta momentul de la angajatorii care au cel putin 10 salariati trebuie sa aiba in vedere o noua obligatie, respectiv cea de initiere a negocierilor colective, ne reaminteste ITM.
Propunerea legislativa care a devenit lege a avut ca obiect de reglementare instituirea unor noi reglementari in domeniul dialogului social si abrogarea Legii nr. 62/2011.
Potrivit expunerii de motive: inlaturarea disfunctionalitatilor constatate in ceea ce priveste organizarea si functionarea organizatiilor sindicale si patronale, precum si in ceea ce priveste desfasurarea dialogului social tripartit institutionalizat, consolidarea rolului sindicatelor, redefinirea institutiei reprezentantilor angajatilor, precum si instituirea unei proceduri clare privind declansarea, solutionarea si monitorizarea conflictelor colective de munca si a grevelor, negocierea colectiva si pentru companiile unde sunt cel putin 10 salariati; angajatorii vor fi obligati sa ofere mai multe informatii ca in prezent reprezentantilor salariatilor, etc.
Conform textului de lege:
Reprezentantii angajatilor/lucratorilor
Art. 57. – (1) La angajatorul la care sunt incadrati minimum 10 angajati/lucratori si la care nu exista sindicat, interesele angajatilor/lucratorilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop, conform legii.
(2) Reprezentantii angajatilor/lucratorilor sunt alesi cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul total al angajatilor/lucratorilor din unitatea respectiva.
(3) Este interzisa orice interventie din partea autoritatilor publice,a angajatorilor si a organizatiilor acestora in alegerea reprezentantilor angajatilor/lucratorilor ori in impiedicarea desfasurarii acestor alegeri.
(4) Angajatorul, la cererea angajatilor/lucratorilor, va facilita desfasurarea procedurilor de alegere a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
(5) La nivelul angajatorului la care nu exista un sindicat, angajatii/lucratorii pot constitui un grup de initiativa care elaboreaza
procedurile si/sau regulamentul pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
(6) Procedurile si/sau regulamentul pentru desfasurarea alegerilor se comunica angajatorului, care are obligatia ca, in termen de
cel mult 10 zile de la primire, sa informeze toti angajatii/lucratorii unitatii cu privire la continutul procedurilor si/sau regulamentului pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
(7) Pentru initierea si derularea alegerilor reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, grupul de initiativa poate cere consultanta unei
federatii sindicale legal constituite in sectorul de negociere colectiva respectiv. In cazul in care federatia sindicala accepta sa ofere consultanta, reprezentantul acesteia are acces in unitate pentru desfasurarea procesului privind alegerea reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, cu respectarea Regulamentului intern al unitatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<