Codul Muncii 2011: Cumulul de Functii este reglementat si la acelasi angajator

14 Aprilie 2011
14 Aprilie 2011
cumul de functiicodul muncii 2011codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Una dintre schimbarile importante pentru angajatori aduse de Codul Muncii 2011 este reglementarea stricta a Cumulului de Functii la acelasi angajator.
 
Pana acum, Codul Muncii prevedea la Art. 35, alin. 1: "Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea."
 
In Codul Muncii 2011, Art. 35, alin. 1 a fost modificat astfel: "Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea".
 
Practic, aceasta modificare insemna ca de acum incolo Cumulul de Functii este permis pe deplin, inclusiv la acelasi angajator. Nu se impune conditia ca al doilea contract sa fie incheiat cu fractiune de norma.
 
E drept, si pana acum, din punct de vedere strict juridic, acest lucru se putea. Nu exista baza legala pentru a se contesta dreptul constitutional al salariatului de a incheia contracte de munca in regim de cumul de functii nu numai pentru angajatori diferiti, dar chiar si pentru acelasi angajator. Totusi, cele mai multe inspectorate teritoriale de munca refuzau inregistrarea unui al doilea contract de munca incheiat in paralel intre aceleasi parti (acelasi angajator si acelasi salariat). Si aceasta chiar daca respectivele contracte de munca se incheiau pentru activitati diferite. Motivul (declarat sau nu) era urmatorul: potrivit art. 111 alin. (1) din Codul muncii, „durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare“. Inspectoratele teritoriale de munca socoteau ca, daca ar admite posibilitatea incheierii de contracte de munca in regim de cumul de functii la acelasi angajator, atunci aceste dispozitii legale, extrem de restrictive, puteau fi eludate. Salariatul ar fi putut lucra, in final, pentru angajatorul sau, mai mult de 48 de ore pe saptamana.
 
Nu uitati ca in Codul Muncii 2011 a fost modificat si Art. 111 alin. 2, 3, 4, care pastreaza durata saptamanala maxima a timpului de munca, inclusiv orele suplimentare, de 48 de ore dar schimba perioada de referinta, care se prelungeste la 4 luni potrivit legii, respectiv la 6 sau 12 luni potrivit contractului colectiv de munca.
 
In privinta Cumulului de Functii mai exista o modificare importanta efectuata de Codul Muncii 2011. Art. 35 alin.3 din Codul Muncii vechi a fost abrogat. Respectivul articol prevedea ca "Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza". Prin abrogarea sa, conceptul de „functie de baza” isi pierde relevanta. Singura limita a cumulului de functii o constituie incompatibilitatile.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]