Retrogradarea salariatului cf. Codului muncii

29 Februarie 2012
29 Februarie 2012
retrogradarecodul munciicercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retrogradarea, prevazuta la art. 248 lit. c) din Codul muncii, reprezinta trecerea salariatului, cu titlu temporar, intr-o functie inferioara, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile. Este o sanctiune specifica functiilor de conducere, neputand fi aplicata salariatilor care, potrivit organigramei, nu ocupa o astfel de functie.

In intervalul in care este retrogradat, salariatul va avea dreptul la salariul corespunzator functiei in care a fost trecut. Retrogradarea se va putea dispune nu numai in functia imediat inferioara, ci si intr-o alta functie, fireste compatibila cu pregatirea profesionala a salariatului.

Trecerea intr-o alta munca, cu titlu de sanctiune, trebuie sa fie efectiva, adica salariatul sanctionat sa aiba de efectuat sarcinile de serviciu corespunzatoare  functiei in care a fost trecut, nu sa continue efectuarea acelorasi sarcini ca si pana acum, dar cu un salariu mai mic.

Art. 48 din Codul muncii, cand face referire la posibilitatea angajatorului de a-l trece pe salariat intr-o alta munca, in mod unilateral, ca sanctiune disciplinara, are in vedere sanctiunea retrogradarii.
Un efect imediat al retrogradarii il constituie necesitatea modificarii organigramei, daca aceasta a cuprins numele persoanei care ocupa functia respectiva.

Este esential de retinut ca retrogradarea, ca sanctiune disciplinara, se poate aplica exclusiv pentru savarsirea de abateri disciplinare. Anume cu respectarea integrala a procedurii prealabile a cercetarii disciplinare. Nu se poate aplica retrogradarea pentru ca salariatul nu isi indeplineste corect atributiile, pentru ca departamentul pe care il conduce nu merge bine sau pentru ca nu a reusit sa organizeze activitatea in mod corespunzator.

Intrebare
Ce se va putea face cu salariatii care detin functii de conducere, nu au savarsit abateri disciplinare, dar totusi nu mai pot fi mentinuti in functia de conducere respectiva deoarece departamentul pe care il conduc merge prost?

Raspuns
Intr-o asemenea situatie, singura posibilitate o constituie concedierea pentru necorespundere profesionala. Prealabil concedierii, salariatului i se va propune trecerea intr-un alt loc de munca, pe o functie de executie. Daca accepta (iar acordul lui este absolut necesar, salariatul neputand fi trecut pe un alt post prin decizia unilaterala a angajatorului), atunci se va realiza o astfel de modificare a pozitiei detinute in firma.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]