Legislatia muncii in domeniul SSM este initiata de catre autoritatile si compartimentele specializate din subordinea Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Ce pe petrece in cazul studentilor care efectueaza un stagiu de practica, va beneficia de instruirea introductiv-generala?
In acest context, vom analiza o intrebare din cadrul PortalSSM.ro: "Unui student care va efectua stagiu de practica in baza unei conventii - cadru, conform anexei 2 din Ordinul nr. 3.955/09.05.2008 (efectuarea stagiului nu are la baza un contract de munca), va fi admis la practica numai dupa efectuarea atat a instruirii introductiv-generale si a instruirii la locul de munca (min.8 ore) in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cat si a instructajului introductiv-general si a instructajului specific locului de munca (min.8 ore) in domeniul situatiilor de urgenta (conform HG 1.425/2006 actualizat, respectiv, Ordin 712/2005 actualizat)?"
Dispozitiile Ordinului nr. 3.955/2008 si a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca conduc la concluzia ca, atat timp cat studentul este asimilat unui lucrator, partenerul de practica trebuie sa asigure o instruire adecvata la inceputul activitatii, cat si periodic pentru toti lucratorii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
IMPORTANT! Lucratorul reprezinta persoana angajata de catre un angajator, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica.
In acest context, mentionam ca instruirea in domeniul SSM se realizeaza in conformitate cu HG nr. 1.425/2006 a carei durata este de cel putin 1 ora (acest act normativ a fost modificat). In situatia in care stagiul de practica are o perioada limitata, aceasta modalitate de instruire poate fi inlocuita cu modalitatea de instruire a persoanelor aflate in intreprindere si/sau unitate cu permisiunea angajatorului, care se consemneaza in fisa de instruire colectiva.
Instruirea in domeniul situatiilor de urgenta este reglementata in Ordinul nr. 712/2005 emis de Ministerul Administratiei si Internelor si se efectueaza salariatilor.
In contextul in care studentul in practica nu este remunerat, el poate fi asimilat personalului din afara agentului economic sau institutiei.
Asadar, in situatia expusa mai sus, instruirea se consemneaza intr-un proces-verbal intocmit in acest scop, iar acesta va contine tabelele cu numele, prenumele si semnatura persoanelor instruite.
Mai multe poti citi pe PortalSSM