De la bun inceput clarificam faptul ca orice concediere individuala este definita ca fiind o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, constand in incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea locului de munca poate interveni, intr-o formulare generica, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).
In mod clar, cauza trebuie sa fie reala si serioasa, in caz contrar, decizia angajatorului poate fi modificata de judecator.
"De asemenea, in momentul in care ati luat hotararea concedierii trebuie sa va asigurati ca postul salariatului vizat nu beneficiaza de protectie si ca puteti dovedi ca nu ati urmarit inlaturarea salariatului, ci desfiintarea postului (in acest sens verificati respectarea art. 58 – 60 din Codul muncii).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului potrivit art. 65 alin. (1) intelegem incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.", explica specialistii in legislatia muncii.
Expertii PortalCodulMuncii.ro atentioneaza asupra faptului ca instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit cu privire la legalitatea masurii concedierii din punct de vedere al selectiei personalului bazata pe criterii de competenta a personalului.
"Astfel, unele instante au considerat ca la concedierea salariatilor pot fi folosite criterii de competenta profesionala in timp ce altele, dimpotriva, au considerat nelegala utilizarea de astfel de criterii.", conform PortalCodulMuncii.ro.
Pentru ca o concediere sa fie clasificata a fi individuala nu trebuie sa indeplineasca conditiile unei concedieri colective.
In mod concret, potrivit art. 68 din Codul muncii prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
- cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
- cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
- cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Numarul salariatilor ce urmeaza a fi concediati se raporteaza la numarul total al salariatilor angajatorului in vederea stabiliri in raport de dispozitiile art. 68 din Codul muncii daca concedierea este individuala sau colectiva.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro