Guvernul aproba acordarea concediului PATERNAL la nasterea fiecarui copil si extinde durata acestuia de la 5 la 10 zile lucratoare

Mara Dobrin
Mara Dobrin
26 August 2022
26 August 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu paternal 2022Legea concediului paternal nr. 210/1999
Guvernul aproba acordarea concediului PATERNAL la nasterea fiecarui copil si extinde durata acestuia de la 5 la 10 zile lucratoare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii care vor deveni parinti, in contextul in care Guvernul modifica Legea concediului paternal nr. 210/1999, printr-o ordonanta de urgenta care transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.
 
Concret, actul normativ prevede acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente tuturor tatilor care au calitatea de lucrator, cu un contract de munca sau un raport de serviciu  incheiat conform legii, si elimina vechile prevederi care faceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, informeaza printr-un comunicat de presa Ministerul Muncii.
 
Mai mult, se asimileaza lucratorilor si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Totodata, documentul adoptat de Guvern extinde si durata actuala a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, pentru fiecare copil, si nu doar pentru primul nascut, ca pana acum. In cazul tatalui care satisface serviciul militar in termen, permisia se prelungeste de la 7 la 10 zile lucratoare.
 
Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi sustinuta, ca si pana acum, din fondul de salarii al  angajatorului.
 
Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligatia angajatorului de a aproba concediul paternal, le completeaza pe cele actuale privind interdictia de concediere a lucratorului pe perioada efectuarii  concediului paternal, dar si sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor legale.
 
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale elaboreaza hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.210/1999 privind concediul paternal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.244/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Concediul paternal se acorda pentru a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut si pentru a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie. 
 
Angajatorii vor fi obligati sa acorde acest nou tip de concediu prelungit, altfel risca amenzi care incep de la 4.000 de lei si pot ajunge pana la 10.000 lei, tinand cont de prevederile Legii 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]