Reducerea timpului de munca in cazul angajatilor cu handicap
Potrivit art. 83 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 448/2006 prevad ca evaluarea persoanelor adulte cu handicap este un proces complex si continuu prin care sunt estimate si recunoscute particularitatile de dezvoltare, integrare si incluziune sociala a acestora. Procesul presupune colectarea de informatii cat mai complete si interpretarea acestora in scopul orientarii asupra deciziei si interventiei.
In cadrul evaluarii, orice decizie sau masura este luata numai in interesul acestei persoane, fiind inacceptabile abordarile intemeiate pe mila si pe perceptia persoanelor cu handicap ca fiind neajutorate.
Concluzia?
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In acest sens, reducerea timpului de munca trebuie sa aiba la baza o motivare corespunzatoare realitatii, fara a proteja dincolo de ceea ce este necesar persoana cu handicap, fara a afecta demnitatea acesteia, dar si fara a impovara aceasta persoana cu un program de munca normal, daca posibilitatile persoanei nu pot conduce la sustinerea acestui program de munca. Intr-adevar, Normele metodologice arata ca evaluarea prezinta, printre alte caracteristici, pe aceea ca este axata pe potentialul de dezvoltare, integrare si incluziune sociala al adultului, evidentiaza ce stie si ce poate face adultul cu handicap, ce abilitati si deprinderi are sau poate dezvolta;
Pe de alta parte, evaluarea este bazata pe modelul social al abordarii dizabilitatii, presupunand o abordare integratoare a elementelor relevante: sanatate, grad de adaptare psihosociala, nivel de educatie, grad de dezvoltare a abilitatilor profesionale;
Reducerea timpului de munca pentru ingrijirea copilului cu handicap
In alta ordine de idei, o alta reducere a timpului de lucru prevazuta de legea nr. 448/2006 este urmatoarea: potrivit art. 12 alin. 1 lit. c), parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, poate beneficia de program de lucru redus la 4 ore.
Aceasta reducere a timpului de lucru se acorda la solicitarea parintelui.
Ca o observatie: formularea legii este insuficient de bine gandita, deoarece s-ar intelege ca si in cazul parintelui angajat cu norma de 2 ore/zi, la cererea lui, durata timpului de munca s-ar "reduce" la 4 ore. Probabil legiuitorul a dorit sa arate ca nu se poate acorda o reducere sub 4 ore pe zi. Deoarece reducerea se acorda doar la cererea salariatului, deducem ca salariatul care lucreaza cu fractiune de norma (2 ore/zi) nu are niciun interes sa ceara "reducerea" la 4 ore/zi.
Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri