INS stie sigur cati romani muncesc la negru: 2 milioane

29 Martie 2011
29 Martie 2011
forta de muncamunca la negrustatisticasomaj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Muncii a comunicat numarul salariatilor care muncesc in Romania cu forme legale. Potrivit cifrelor furnizate, acesta este de 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, reprezentand cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani. In ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar in ianuarie 2008 erau 4,76 milioane.

In prezent exista de doua ori mai putini angajati cu forme legale decat in 1990, cand numarul de salariati era de 8,1 milioane. Pe de alta parte, somajul este in scadere de 10 luni consecutiv, ajungand la 6,58% in februarie.

"Cred ca numarul de salariati care platesc contributii este mai mare, pentru ca nu se poate ca la o populatie ocupata de peste 9 milioane de persoane sa existe numai 4 milioane de salariati.

Oamenii sunt platiti pe conventii civile in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, pe drepturi de autor, pe contracte de management sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natura periodica si care nu sunt incluse in statistici", a spus Mihai Seitan, fost ministru al muncii. „Ziarul Financiar” a scris ca cel putin 20.000 de romani s-au angajat in ultimii doi ani prin intermediul proiectelor finantate prin POSDRU, programul de finantare europeana pentru dezvoltarea resurselor umane.

Institutul National de Statistica a dat un comunicat de presa potrivit caruia in economie ar lucra peste 6 milioane de salariati. Cum se explica diferenta dintre cifra prezentata de Ministerul Muncii si cea comunicata de INS? Simplu: Institutul de Statistica a inclus si muncitorii despre care se crede ca ar activa in economia subterana.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]