Ministerul Muncii a comunicat numarul salariatilor care muncesc in Romania cu forme legale. Potrivit cifrelor furnizate, acesta este de 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, reprezentand cel mai mic numar de angajati din ultimii 50 de ani. In ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar in ianuarie 2008 erau 4,76 milioane.
In prezent exista de doua ori mai putini angajati cu forme legale decat in 1990, cand numarul de salariati era de 8,1 milioane. Pe de alta parte, somajul este in scadere de 10 luni consecutiv, ajungand la 6,58% in februarie.
"Cred ca numarul de salariati care platesc contributii este mai mare, pentru ca nu se poate ca la o populatie ocupata de peste 9 milioane de persoane sa existe numai 4 milioane de salariati.
Oamenii sunt platiti pe conventii civile in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, pe drepturi de autor, pe contracte de management sau primesc orice alte tipuri de drepturi de natura periodica si care nu sunt incluse in statistici", a spus Mihai Seitan, fost ministru al muncii. „Ziarul Financiar” a scris ca cel putin 20.000 de romani s-au angajat in ultimii doi ani prin intermediul proiectelor finantate prin POSDRU, programul de finantare europeana pentru dezvoltarea resurselor umane.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Institutul National de Statistica a dat un comunicat de presa potrivit caruia in economie ar lucra peste 6 milioane de salariati. Cum se explica diferenta dintre cifra prezentata de Ministerul Muncii si cea comunicata de INS? Simplu: Institutul de Statistica a inclus si muncitorii despre care se crede ca ar activa in economia subterana.