In urma unui studiu facut de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene, s-a constatat ca Romania este tara cu cea mai mica pondere a angajatilor in regim temporar din Europa, avand o rata de doar 1,7% din totalul angajatilor, fata de media de 13,7% inregistrata la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
Chiar daca acest nivel este inca scazut, procentul angajatilor in regim temporar din Romania se afla in crestere (in 2011 era de 1,5%), dupa ce Codul muncii adoptat in mai 2011 a adus o serie de masuri menite sa stimuleze angajarile in regim temporar. Totusi, diferentele sunt mari fata de Polonia, stat in care mai bine de unu din patru angajati are un contract in regim temporar.
"In ultimii cinci ani, piata serviciilor de inchiriere de munca temporara a crescut semnificativ, iar faptul ca ponderea angajatilor temporari in efectivele totale de salariati este scazuta arata ca inca exista potential de crestere. Estimez ca in urmatorii cinci ani piata se va dubla, iar tot mai multe firme mici si mijlocii vor apela la inchirierea de angajati in regim temporar", a spus Bogdan Florea, directorul general al companiei cu activitati in domeniul recrutarii si al muncii temporare Trenkwalder, cu afaceri de peste 21 de milioane de euro anul trecut. in prezent, angajatorii care folosesc cel mai mult angajati in regim temporar activeaza in domeniul industriei, mai ales in productia de componente auto.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Sursa: Ziarul Financiar