Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.773 lei, in octombrie 2021, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decat in septembrie 2021, iar castigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.544 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 27 lei (+0,8%), conform unui comunicat de presa realizat de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (8.596 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.907 lei).
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele castigului salarial real a fost 98,2% pentru luna octombrie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar indicele castigului salarial real a fost 99% pentru luna octombrie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 220,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna septembrie 2021.
In luna octombrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), informeaza INS.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat in industria metalurgica (cu 8,1%) si in fabricarea produselor din tutun, activitati de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cercetare-dezvoltare (intre 3,5% si 7,5%).
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna septembrie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii economice, de somajul tehnic sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (cu 21,5%) si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (12,5%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+3,8%), respectiv in invatamant (+2,5%). In administratia publica, castigului salarial mediu net a avut acelasi nivel cu cel din luna precedenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<