“O societate doreste sa angajeze un operator pe utilaje cu comanda numerica, care sa presteze exclusiv munca de noapte (schimbul III, 8 ore, de la 22:00 la 06:00, 5 zile pe saptamana). Exista reglementari sau interdictii deosebite in acest sens, in afara de prevederile legate de sporul de noapte (minim 25%), stabilirea programului de lucru in CIM si informarea ITM?”
Raspunsul specialistului:
Munca de noapte este prevazuta la art. 125-128 si art. 136 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cuprinsul articolelor mentionate legiuitorul reglementeaza acele aspecte din care rezulta drepturile salariatilor care desfasoara munca de noapte, obligatiile angajatorilor in acest caz, dar si informatii referitoare la categoriile de persoane pentru care este interzisa desfasurarea activitatii in ture de noapte.
Astfel, potrivit articolului nr. 125 din Codul muncii, munca prestata intre orele 22,00 si 6,00 este considerata munca de noapte. De asemenea, persoana care lucreaza pe timp de noapte nu trebuie sa depaseasca o medie de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legislative referitoare la repausul saptamanal. Cu exceptia cazurilor prevazute in articolul nr. 137 din Codul muncii, angajatii trebuie sa aiba parte de 48 de ore consecutive de repaus, in general, sambata si duminica sau in alte zile.
Pentru angajatii care presteaza activitati in conditii speciale de munca, durata timpului de lucru nu poate depasi opt ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore, cu exceptia cazurilor in care majorarea duratei este prevazuta in contractul colectiv de munca. In situatia in care se lucreaza peste cele 8 ore, angajatorul are obligatia de a acorda perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensarea in bani a orelor lucrate peste cele opt ore.
Totodata, salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) din Codul muncii sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
Prin urmare, conform articolului nr. 125 alin. (6) una dintre obligatiile angajatorului care utilizeaza forta de munca pe durata noptii este sa anunte inspectoratul teritorial de munca.
De asemenea, angajatorul este obligat sa asigure control medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa acest moment, periodic. In situatia in care exista salariati cu probleme de sanatate care au aparut ca urmare a muncii de noapte, acestia vor fi trecuti la munca de zi.
O alta obligatie este stabilita la art. 125 alin.(4) si vizeaza faptul ca, pe langa sporul de 25% prevazut de art. 126 lit.b), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensarea in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Prin urmare, pe langa aspectele mentionate de dvs., este necesara si efectuarea examenului medical care sa ateste capacitatea de munca in aceste conditii, angajatorul trebuind sa efectueze astfel de controale in mod periodic, precum si obligatia compensarii eventuale ore de noapte lucrate peste durata de 8 ore stabilita prin CIM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<